Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 25 maart 2013 Viering 600 jaar stadsrechten gemeente Texel op 26 maart 2015

De viering van 600 jaar stadsrechten vindt plaats op 26 maart 2015. Het gemeentebestuur volgt hierin het advies dat onderzoek via het regionaal archief in Alkmaar oplevert. Verwarring over de exacte datum van viering in 2014 of 2015 gaf aanleiding dit te onderzoeken.

Op 26 maart 1415 kreeg de gemeente Texel stadsrechten. De meest recente viering hiervan was in 1964 toen gevierd werd dat Texel 550 jaar stadsrechten had.

Binnenkort heeft de gemeente Texel 600 jaar stadsrechten en is uitgezocht of dit in 2014 of in 2015 gevierd moet worden. De verwarring komt onder andere voort uit de kalenders die gebruikt zijn. Bij de overgang van de Juliaanse naar de Gregoriaanse kalender (nu nog steeds in gebruik) werd 4 oktober 1582 gevolgd door 15 oktober 1582. Dit omdat de Juliaanse kalender per jaar een paar minuten te kort kwam, waardoor er in de loop der eeuwen een achterstand in dagen was opgelopen.

Om te bepalen of dit van invloed moet zijn op de viering van 600 jaar stadsrechten is contact opgenomen met het regionaal archief te Alkmaar. Hieruit volgde het advies om bij de vaststelling van de herdenkingsdatum geen rekening te houden met de omzetting naar de Gregoriaanse jaartelling omdat dat ver na de daadwerkelijke verlening van stadsrechten heeft plaatsgevonden. Dit is in lijn met eerder gegeven adviezen over dateringen van stadsrechten en jubileumdata. Op 26 maart 1415 heeft de verlening plaatsgevonden, de correcte datum voor 600 jaar herdenking van dit feit is 26 maart 2015. Het gemeentebestuur neemt dit advies over. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl