Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 07 november 2012 Waddenfonds en provincie dragen bij aan zandige variant Prins Hendrikdijk op Texel

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft bij het Waddenfonds en de provincie Noord-Holland om medefinanciering gevraagd voor de zandige variant Prins Hendrikdijk op Texel. Gisteren heeft het Waddenfonds de subsidie van ruim 12 miljoen toegezegd en vandaag heeft Gedeputeerde Staten besloten om een bijdrage van 1,5 miljoen ter besluitvorming aan Provinciale Staten voor te leggen. Gemeente Texel heeft al eerder 375.000 euro toegezegd. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap besluit half november 2012 over de financiering van nog eens 500.000 euro. Bestuurder Kees Stam: "Ik ben verheugd en trots dat wij als een van de eersten na een intensieve samenwerkingsperiode met de betrokken partijen en het Waddenfonds de financiën bijna rond hebben. Het kan bijna niet anders meer dat we hier een stuk ‘zachte' dijk krijgen die voor de komende 50 jaar weer veilig is. Dit is voor een Waddenzeedijk vernieuwend."

Voor het gedeelte bij de Prins Hendrikdijk heeft het hoogheemraadschap in samenwerking met onder andere de gemeente Texel en provincie Noord-Holland onderzocht of een buitendijkse variant met zand haalbaar is. Afgelopen zomer hebben de betrokken bestuurders geconcludeerd dat de zandige variant een kansrijke oplossing is, maar wel duurder dan een binnendijkse variant.

Aanvullende financiering zou onder andere vanuit het Waddenfonds en bij de betrokken organisaties vandaan moeten komen. De zandige variant kan op veel draagvlak rekenen in de regio en past goed in de strategie die het programma van de Deltacommissaris nastreeft: een flexibele, uitbreidbare manier van kustversterking waarin veiligheid, natuur en recreatie worden gecombineerd.

Vanuit het Waddenfonds is de reden om te subsidiëren dat er in dit gebied verschillende belangrijke natuurwaarden ontstaan. Denk hierbij aan een pionierzone met kweldervegetatie, een zoet-zout overgang en een vogelbroedeiland. Daarnaast worden rond de zandhaak en het eiland mosselkorven aangelegd, met als doel het herstel van natuurlijke mosselbanken. Hiervoor wordt een monitoringsprogramma opgesteld, dit in nauw overleg met lokale beheerders en kennisinstituten zoals de Waddenacademie.

Onder zeeniveau

Vrijwel alle Noord-Hollanders wonen onder zeeniveau. En het hoogheemraadschap zorgt dat dit kan. Een hele klus, want de zeespiegel stijgt, het regent vaker en de bodem zakt. Doen we niets, dan loopt het hier onder. Daarom investeert het hoogheemraadschap honderden miljoenen in droge voeten, voldoende en schoon water. Hiermee werken we aan het Deltaprogramma Hollands Noorderkwartier. De versterking van de Waddenzeedijk Texel maakt hier onderdeel vanuit. Het Rijk betaalt mee. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl