Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 30 oktober 2012 Reis van de zandkorrel gestart - kust bij Petten en Callantsoog wordt versterkt

De kust bij Petten en Callantsoog wordt versterkt met strand en duinen. Het zand dat hiervoor wordt gebruikt legt een lange reis af om straks te zorgen voor een veilige kust. De reis is nu begonnen met een zandonderzoek voor de kust; welk zand gaat de kust versterken? Het zand blijft continu in beweging; als het er eenmaal ligt, spoelt het deels weg, maar het komt altijd weer terug. De nieuwe kust zorgt ervoor dat de inwoners van Noord-Holland droge voeten blijven houden.

De reis begint op de bodem van de Noordzee. Het zand dat opgeboord wordt, gaat door de handen van de aannemers die meedoen in de aanbesteding. Zij bepalen welk zand ze gaan gebruiken en de plek waar ze het vandaan willen halen. Er zijn verschillende soorten zand uit de bodem gehaald: van zeer grof tot zeer fijn.

Kees Stam, portefeuillehouder Water van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: "Hoe grover, hoe beter. Dat blijft immers beter liggen. Maar ook een combinatie met grof en fijn zand is denkbaar."

De reis gaat vanaf volgend jaar verder bij Petten en Callantsoog, de Zwakke Schakels in de Noord-Hollandse kust. Sleephopperzuigers spuiten het zand voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering en voor de oever van de kust bij Callantsoog.

Het zand blijft in beweging, maar dat is niet erg. In de winter wordt het strand minder breed. Het zand verplaatst zich via de wind en golven even verderop in zee. Daarmee vormt het een zandbank onder water, zodat de zee ondieper wordt en golven eerder hun kracht verliezen. In de zomer komt dit zand door de natuurlijke werking van wind en golven terug op het strand en de duinen. Het zand spoelt dus nooit helemaal weg. Bovendien verspreidt het zand zich ook in noordelijke richting en versterkt ook op andere plekken de kust. Voor extra veiligheid leggen het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat een slijtlaag aan die ervoor zorgt dat er altijd een geruime hoeveelheid zand op het strand blijft.

Het bijzondere van zand is dat het naast veiligheid ook kansen creëert voor natuur, recreatie en toerisme. De Noord-Hollandse kust wordt niet alleen veilig, maar ook nog mooier. Op deze manier kan iedereen van deze oneindige reis meegenieten.

Momenteel loopt de aanbesteding met de aannemers. In 2015 zal de veiligheid van de Zwakke Schakels weer op orde zijn.

Wilt u het zand voor de versterking zelf bekijken? Dat kan in ons bezoekerscentrum Dijk te Kijk, Strandweg 4 in Petten. Meer informatie op www.kustopkracht.nl (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl