Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 20 september 2012 Provincie Noord-Holland zet in op bestuurskrachtige Noord-Hollandse gemeenten en regio's

De provincie Noord-Holland wil gemeenten helpen bij het versterken van de lokale en regionale bestuurskracht.

Steeds meer overheidstaken worden bij gemeenten neergelegd, omdat deze bestuurslaag het dichtst bij de burger staat en het beste kan inspelen op lokale behoeften. De provincie vindt het belangrijk dat gemeenten over voldoende bestuurskracht beschikken om deze taken voor hun inwoners goed te kunnen uitvoeren. Door rijksbeleid is versterking van bestuurskracht door middel van fusie van gemeenten niet de meest voor de hand liggende oplossing.

In de eerste plaats is het een verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf om te zorgen dat zij voldoende bestuurskracht hebben, eventueel in een regionaal samenwerkingsverband.

In aanvulling hierop stelt de provincie voor om de gemeenten te helpen bij versterking van de bestuurskracht door een aantal acties.

Een eerste actie is reflectie op de eigen bestuurskracht. De provincie wil gemeenten, eventueel financieel, stimuleren om met enige regelmaat een bestuurskrachtmeting te doen.

Daarnaast kunnen gemeenten in een regio hun bestuurskracht versterken met een regionale samenwerkingsagenda. Door gemeenteraden hierbij te betrekken neemt de democratische legitimatie hiervan toe. De provincie wil regio's ondersteunen bij het opstellen van een samenwerkingsagenda.

Gemeenten kunnen intensiever samenwerken door taken over te dragen aan een andere gemeente of een gemeenschappelijk orgaan. De gemeenteraad blijft aanspreekbaar en verantwoordelijk voor de uitvoering van de overgedragen taken.

De provincie dringt er op aan dat gemeenten in een regio dezelfde partners kiezen bij samenwerking, zodat de samenwerkingsrelatie duurzaam is.

Samenvoegen van gemeenten is een onomkeerbare vorm van versterking van de bestuurskracht en een ingrijpend proces. Het Rijk verwacht van gemeenten dat als herindeling noodzakelijk blijkt, zij de regio betrekken en werken aan regionaal draagvlak. De provincie bewaakt dat gemeenten een zorgvuldig proces doorlopen en het regionaal belang belichten in herindelingsprocedures.

Notitie 'Bestuurskrachtige regio's in Noord-Holland'

De komende periode zal Elvira Sweet, gedeputeerde voor gemeentelijke samenwerking, gesprekken voeren met alle regio's in Noord-Holland: Kop van Noord-Holland; regio Alkmaar; West-Friesland; IJmond; Zaanstreek-Waterland; Zuid-Kennemerland; Amstelland-Meerlanden; Gooi en Vechtstreek.

In de notitie 'Bestuurskrachtige regio's in Noord-Holland' wordt per regio aangegeven wat de provincie Noord-Holland gaat doen. De notitie wordt naar alle Noord-Hollandse gemeenten gestuurd voor een reactie en zal worden besproken in Provinciale Staten in commissieverband. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl