Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 21 augustus 2012 Nieuwe waterberging in de Zijpe- en Hazepolder - Ruimte voor water in Zijpe

In de gemeente Zijpe is de nieuwe waterberging 'Brak' gerealiseerd. De waterberging is 4,5 hectare groot en biedt ruimte aan circa 20.000 m3 water. Het gebied is nodig om in de toekomst bij extreme regenval tijdelijk water uit de Zijpe- en Hazepolder op te vangen. De waterberging biedt tevens ruimte voor recreatie en natuur.

Het klimaat verandert waardoor het vaker en langer gaat regenen. Daarbij is er door toenemende bebouwing steeds minder ruimte voor water. Daarom nemen we maatregelen in de Zijpe- en Hazepolder en maken we tijdelijke opslagplaatsen voor water bij extreme regenval. Hierdoor willen we nu en in de toekomst wateroverlast in de gemeente Zijpe voorkomen.

Waterpeil beheren

Het perceel van de nieuwe waterberging is gedeeltelijk ontgraven, zodat het maaiveld tot circa 20 a 30 centimeter boven het grondwaterpeil komt te liggen.

Alleen bij extreme regenval loopt het gebied tijdelijk onder water. De waterberging treedt in werking zodra het waterpeil in de Zijpe- en Hazepolder boven -0.70 NAP komt (zomer) of boven -1.20 NAP (winter). Zodra het water in de polder weer gedaald is tot normaal peil, pompt een Bosmanmolen het water weer uit de waterberging.

Zijpe- en Hazepolder

De waterberging ligt binnen de Zijpe- en Hazepolder tussen de Keinsmerweg, de Korte Belkmerweg, de Zijperdijk en de Ooster Egalementsloot. Naast dit gebied ligt de gerealiseerde waterberging Zijpermolen waarmee de waterberging Brak wordt verbonden.

Recreatie en natuur

Als de waterberging niet in werking is, is het gebied een ideale leefomgeving voor weidevogels, kikkers en padden. Ook grazen er schapen op het weiland. Op deze manier wordt het gebied op een natuurlijke manier beheerd. Het landelijk gebied is toegankelijk voor wandelaars. Langs de oostkant van de waterberging is een pad aangelegd. Dit pad is onderdeel van een wandelroute van de Korte Belkmerweg tot molen P. Deze wandelroute wordt in de toekomst verder uitgebreid tot de Korte Ruigeweg richting Oudesluis.

Samenwerking

Het project is een samenwerking tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de gemeente Zijpe en de Stichting Landschap Noord-Holland, in nauw overleg met kooiker Bessembinders. De berging is gerealiseerd door aannemer Zwart uit Wervershoof. Tot oktober 2012 zullen er nog laatste nazorg werkzaamheden plaatsvinden om de waterberging af te ronden. Dit project wordt gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl