Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 23 april 2012 Havendijk in Den Oever anderhalve meter omhoog voor veilig Wieringen

De Havendijk in Den Oever is niet hoog genoeg. Bij extreem weer kan er te veel water over de dijk slaan. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft samen met de Provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon onderzoek gedaan naar de verschillende alternatieven voor het versterken van de dijk. Deze zijn vergeleken op effecten en kosten.

Conclusie: de dijk moet maximaal anderhalve meter omhoog. Daarmee is Wieringen ook veilig bij zeer zware storm en hoogwater. Dit alternatief is besproken met de adviesgroep en direct betrokkenen.

De afgelopen maanden zijn twee overgebleven basisvarianten om de dijk te versterken nader uitgewerkt. Per variant is bekeken wat de effecten zijn op wonen, werken, kosten, natuur en andere omgevingsaspecten. Op basis van deze afweging heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de meest haalbare variant als het concept-voorkeursalternatief gekozen. De maatregelen van deze variant zijn het ophogen van de havendijk en de dam ten noorden van de Vissershaven en het aanbrengen van een berm aan de kant van het haventerrein. De dijk wordt dan maximaal anderhalve meter opgehoogd. Het andere alternatief, het versterken van meerdere dammen waarbij de havendijk met ongeveer een halve meter omhoog moest, is door de hoge kosten afgevallen. Om de dammen, die eigenlijk voor nautische doeleinden zijn aangelegd, ook als kering te gebruiken moet er te veel aangepast worden. Hierdoor is dit alternatief ongeveer drie keer zo duur als de ophoging van de dijk en dit past niet binnen de voorwaarden van een sobere en doelmatige dijkversterking.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft het concept-voorkeursalternatief de afgelopen weken besproken met de adviesgroep (vertegenwoordiging vanuit de omgeving) en direct betrokkenen om te horen wat zij van het alternatief vinden, te laten zien hoe dit alternatief zou kunnen worden ingepast in de huidige situatie en te laten zien wat dit voor ze gaat betekenen. Voor de zomer wordt een algemene informatiebijeenkomst georganiseerd. Na de zomer wordt het voorkeursalternatief ter besluitvorming voorgelegd aan ons bestuur. Bij het nemen van dit besluit neemt het bestuur de input en het advies vanuit de omgeving mee.

Deltaplan voor Noord-Holland

Nederland is de veiligste delta ter wereld. En dat willen we graag zo houden.

Maar het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt, golven slaan met meer kracht op onze dijken en duinen en de Noord-Hollandse bodem daalt. Doen we niets, dan loopt het hier onder water. Daarom hebben wij een deltavisie en -plan gemaakt.

Eén van de maatregelen in dat plan is het versterken van 100 kilometer dijk en duin langs de Noordzee, de Waddenzee en het IJssel- en Markermeer. De hoogwaterkering Den Oever maakt hiervan onderdeel uit en wordt uitgevoerd in het kader van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl