Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 20 maart 2012 Bluswatervoorzieningen in het duingebied Sint Maartenszee, Callantsoog en Groote Keeten

In de afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een groot aantal duin- en natuurbranden. De grote duinbranden van 2003 in onder andere Den Helder, Texel en Zijpe (Zwanenwater), zijn aanleiding geweest om de bluswatervoorzieningen binnen de natuur- en duingebieden eens nader te bekijken. Conclusie was dat het er slecht mee was gesteld.

De gemeenten waar het, het meest van belang was moesten een dusdanig forse investering doen dat er geen bluswatervoorzieningen werden aangelegd. Ook participatie van de regionale brandweer en de Veiligheidsregio NHN kwam niet van de grond.

In 2007 zijn de bluswatervoorzieningen binnen de gemeente Zijpe geïnventariseerd. Dit leverde voldoende gegevens op om aan de politiek aan te geven dat investering noodzakelijk was om de bluswatervoorzieningen op een aanvaardbaar peil te krijgen. College en Raad zagen het belang van adequate bluswatervoorzieningen in en hebben dan ook opdracht gegeven om deze voorzieningen aan te laten leggen.

In de afgelopen jaren zijn er dan ook binnen en buiten de kernen brandkranen aangelegd. Ook zijn en worden bestaande sloten verbreed en uitgediept. Voor de investering "bluswatervoorzieningen in natuurgebieden" is aansluiting gezocht met de overige kustgemeenten en provincie. Dit heeft echter niet geresulteerd in een collectieve aanpak. Hierdoor zag de gemeente Zijpe zich genoodzaakt om zelf verder onderzoek te doen naar een efficiënte aanpak voor het tekort aan bluswater in het duingebied.

Het onderzoek is heel zorgvuldig uitgevoerd en alle alternatieven zijn bestudeerd. De beste optie bleek het plaatsen van geboorde putten. De plekken waar deze geboorde putten komen is in de duinen van Sint Maartenszee, Callantsoog en Groote Keeten.

Nu alle vergunningen rond zijn is begonnen met de aanleg van de geboorde putten.

Deze putten worden aangelegd door middel van een boorgat wat doorloopt tot een laag in de aardkost die water door laat. Deze waterdoorlatende laag bevindt zich tussen de 50 en 70 meter diepte. Door middel van een pomp zal het water worden opgepompt en kan het blusvoertuig van de brandweer het verder transporten naar de plaats waar het nodig is.

Waar in het verleden soms langer dan een uur gewacht moest worden op bluswater kan nu een grote tijdwinst worden geboekt zodat de brand in een veel eerder stadium bestreden kan worden. (Bron: Gemeente Zijpe)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl