Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 23 november 2011 Opspuiten strand Texel verloopt zeer voorspoedig

Rijkswaterstaat is klaar met het aanbrengen van de eerste lading zand op het strand van Texel-Midden. In nog geen twee weken tijd is zo’n 700.000 m3 zand op het strand gespoten. Deze week gaat het werk – suppleren - verder aan de noord-westkant van Texel bij de Eierlandse dam. Ruim anderhalve maand eerder dan gepland.

Met de inzet van de Prins der Nederlanden, een van de grootste schepen van baggerbedrijf Boskalis, gecombineerd met uitzonderlijk goede weersomstandigheden, is per dag ruim 60.000 m3 zand aangevoerd. Daarmee is aan de westkant van Texel het strand tussen strandpalen 17 en 21 opgehoogd.

De aannemer is gestart met het verplaatsen van zijn materieel zoals zinkerleiding en pijleidingen, naar het volgende project: de suppletie op het noordwestelijke strand van Texel (Eierlandse dam). Daar begint deze week – ruim anderhalve maand eerder dan gepland – de strandsuppletie van 700.000 m3 zand.

Voor deze suppletie zet de aannemer een kleiner schip – de Crestway - in. Omdat de voortgang van het werk ook afhankelijk is van het weer, is het op voorhand moeilijk in te schatten, wanneer deze suppletie klaar is.

Suppleties Texel onderdeel van landelijk suppletieprogramma

In 2012/2013 vindt voor de kust van Texel-Midden van strandpaal 12,0 tot strandpaal 21,1 een vooroeversuppletie plaats. Een sleephopperzuiger stort dan 3,7 miljoen m3 zand vlak voor de kust. Tenslotte is er ook nog een strandsuppletie van 750.000 m3 gepland op het strand van Texel Zuid-West, tussen strandpaal 9,0 en strandpaal 12,0.

De suppleties op Texel maken deel uit van het landelijke suppletieprogramma waarin Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand aanbrengt langs de Nederlandse Noordzeekust. Met het suppletieprogramma houdt Rijkswaterstaat de Noordzeekust op peil. Daarmee zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat Nederland droge voeten houdt.

Natuurlijk onderhoud

Met zandsuppleties op het strand of onder water vlak voor de kust bestrijdt Rijkswaterstaat op efficiënte wijze het afkalven van de kust. Zo blijft de Nederlandse kustlijn in stand en beweegt hij mee met de stijgende zeespiegel.

Functies van de kust, zoals veiligheid, waterwinning, recreatie, economie en natuur blijven hierdoor behouden. (Bron: Rijkswaterstaat)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl