Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 15 november 2011 Waterschappen: oppositie baseert zich op onjuiste cijfers

Het bericht in de Telegraaf dat de opheffing van de waterschappen 500 miljoen euro per jaar zou opleveren, berust op volstrekt onjuiste gegevens. Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen (COELO) heeft vorig jaar gehakt gemaakt van deze uit provinciale kring stammende cijfers. Dat zegt Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen. Glas is verbaasd dat deze discussie opnieuw de kop opsteekt. Bij de vorige verkiezingen is dit onderwerp uitvoerig besproken. Het werk van de waterschappen, zorgen voor veiligheid en schoon en voldoende water, moet immers toch gebeuren. Het is een illusie dat dit veel goedkoper kan.

Over de door de Tweede Kamer gewenste vermindering van de bestuurlijke drukte zijn met het kabinet in het recente Bestuurs-akkoord Water reeds afspraken gemaakt. Zo zal, net als bij de Eerste en Tweede Kamer, de provinciale staten en de gemeenteraden, ook het aantal waterschapsbestuurders (verder) worden teruggebracht. Door eerdere reductie daarvan en door de fusies van waterschappen is het aantal waterschaps-bestuurders de afgelopen jaren overigens al sterk teruggelopen.

Uit recent internationaal onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is gebleken dat veel andere landen aparte regionale water-organisaties kennen. De Nederlandse waterschappen zijn in zoverre niet bijzonder. Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat een eigen belastinggebied en betrokken bestuurders belangrijke elementen zijn om tot een goed waterbeheer te komen. Veel landen hebben recent problemen gehad met het waterbeheer. In Nederland zijn die problemen er de laatste jaren hoegenaamd niet geweest.

Het opheffen van de waterschappen levert financieel gezien dus weinig op, vermindert de bestuurlijke drukte minimaal en staat haaks op het internationale perspectief. In plaats van zich te verliezen in reorganisatiediscussies treffen de Nederlandse waterschappen liever maatregelen om de bevolking en het bedrijfsleven droge voeten te kunnen blijven verzekeren, aldus voorzitter Peter Glas. (Bron: Unie van Waterschappen, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl