Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 28 oktober 2011 Geen ruilverkaveling voor minder peilgebieden

De ene boer is de andere niet. Dat bleek bij de tweede bijeenkomst van agrariërs die bij het hoogheemraadschap uitgenodigd waren om te debatteren over het waterbeheer in de toekomst (de Deltavisie Hollands Noorderkwartier). "Geen onderscheid maken in waterbeheer voor economisch sterk en minder sterk gebied. Ieder stuk land heeft recht op evenveel veiligheid", was de solidaire houding van de boeren uit 'de Noordkop'. Bij de bijeenkomst van LTO zuidelijk Noord-Holland klonk een ander geluid. "Dat onderscheid kun je best maken als het nodig is. Je moet dan wel even kijken wat je in 'zwakke gebieden' doet om de boerderijen en de mestvoorraden te ontzien. Maar grasland kan best wat hebben. Je kunt natuurlijk ook kijken of je polders direct aan elkaar kunt koppelen zodat bij clusterbuien overtollig water uit de ene polder direct kan afstromen naar de andere."

Minder flexibel waren de Westfriese landbouwers over het terugdringen van de verschillende functies van het land en daarmee het aantal gebieden die je met een specifiek waterpeil moet faciliteren. Dat betekent een soort ruilverkaveling waardoor je grotere gebieden met een specifiek gebruik krijgt. Meer robuuste eenheden, dat scheelt behoorlijk in de kosten voor het waterbeheer. Voor hun eigen business gaat dat de boeren te ver. "Maar misschien kun je wel kijken naar minder versnippering van natuurgebieden", was de reactie.

Systeem op orde

Een ander dilemma van de avond kwam naar voren tussen watertekort en wateroverlast. "Het idee om water uit de winter op te slaan en niet af voeren is niet slecht, maar onze grote angst zijn die vreselijke clusterbuien. Zit al het water in de grond dan ben je weg bij een clusterbui", zo redeneerde een bezorgde agrariër. "Hou in hemelsnaam het systeem op orde en zorg voor een goede afvoer", was het appèl.

Het hoogheemraadschap schreef begin deze zomer een Deltavisie voor Hollands Noorderkwartier; een verhaal over de gevolgen van klimaatveranderingen en welke dilemma's dat oplevert voor het waterbeheer op lange termijn. Deze maanden gaan wij actief 'de boer op' om partners, gebruikers en belanghebbenden mee te laten denken over een toekomstig klimaatbestendig Noord-Holland. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl