Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 10 augustus 2011 Uitkeringsontvangers Den Helder op gesprek

De komende maanden worden bewoners met een uitkering van de gemeente Den Helder uitgenodigd voor een gesprek. De gemeente wil graag opnieuw met ze kennismaken. Centraal staan de vragen: Wat kun je? Wat wil je leren? En hoe kunnen wij als gemeente jou daar zo goed mogelijk bij helpen? De eerste gesprekken starten al deze maand.

In Den Helder ontvangen ongeveer 1600 bewoners elke maand een Wwb-uitkering van de gemeente. Het college wil deze mensen helpen om op eigen kracht keuzes te maken. Het belangrijkste doel is deze mensen weer aan het stuur van hun leven te zetten. Daarnaast wil het college op deze manier de uitstroom uit de Wwb vergroten en zo de kosten drukken.

Iedereen kan iets, iedereen kan iets betekenen

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen niet werken en een uitkering ontvangen. Een arbeidshandicap, taal, te lage scholing, schulden, gezondheid, zorgtaken: het kunnen allemaal geldige belemmeringen zijn. Maar ook 'niet willen' en 'nooit goed over nagedacht' komt voor. En hoe langer iemand een uitkering ontvangt, hoe moeilijker het wordt om ooit weer een baan te vinden. Erg jammer natuurlijk, want door het hebben van een baan, door actief mee te doen aan de maatschappij raken mensen geinspireerd en betrokken. Dat is goed voor die persoon zelf, maar ook voor de stad als geheel. Het maakt onze samenleving sterker.

Kijken naar wat wél kan

Maar hoe stimuleer je mensen in een uitkeringssituatie om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt? In ieder geval door ze serieus te nemen en maatwerk te leveren. In plaats van te kijken naar wat mensen níet kunnen, en ze dan maar een uitkering te geven, wil het college weten wat mensen wél kunnen en wat ze wél willen leren. Om daar achter te komen, nodigt de gemeente om te beginnen alle jongeren en alleenstanden met een uitkering uit voor een gesprek. Afhankelijk van de uitkomsten van zo'n gesprek wordt bijvoorbeeld gezamenlijk met de klant en onze ketenpartners gezocht naar werk of scholing, of wordt er een uitgebreider reintegratietraject gestart. Vrijblijvend is het gesprek niet, iedereen die een uitnodiging ontvangt, wordt echt op tijd op het gesprek verwacht.

De gemeente gaat zich niet alleen actief bezighouden met mensen die nu al een uitkering ontvangen. Ook de kansen en mogelijkheden van nieuwe aanvragers worden beter tegen het licht gehouden.

Wethouder Kees Visser start binnenkort een spreekuur voor bewoners met een uitkering. "Mensen met een uitkering raken soms verstrikt in onze ambtelijke molen. Of ze zijn het niet eens met een bepaalde beslissing die we hebben genomen. Ik ben benieuwd naar hun verhalen en wil ze op weg helpen waar ik kan." Meer informatie over dit spreekuur volgt. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl