Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 30 november 2010 Drie prijzen voor de aanpak van kindermishandeling in de Kop van Noord-Holland

Tijdens de werkconferentie `GeRAAKt ...en nu doorgaan' van donderdag 25 november in Den Helder dongen twaalf kandidaten uit de Kop naar de RAAK-proof prijs in de aanpak van kindermishandeling. De jury, bestaande uit landelijke en regionale deskundigen, beoordeelde de presentaties en gaf de drie prijzen uit. De prijs voor het meest belovende initiatief om kindermishandeling te voorkomen ging naar de GGD Hollands Noorden voor programma VoorZorg: `Verpleegkundige ondersteuning voor jonge moeders bij zwangerschap en opvoeding', de prijs voor de beste samenwerking naar het Internationaal Vrouwencentrum voor de `opzet en inzet platform eergerelateerd geweld' en de prijs voor de grootste sprong vooruit in de regio naar Gemini Ziekenhuis voor de aanpak van Geweld en mishandeling; `meer dan alleen een hechting en een pleister'. De prijswinnaars ontvingen uit handen van de Helderse wethouder Wiltrude Turnhout - van den Bosch een zeefdruk.

De prijs voor het meest belovende initiatief om kindermishandeling te voorkomen ging naar VoorZorg

VoorZorg bestaat uit verpleegkundige ondersteuning voor jonge moeders bij zwangerschap en opvoeding. Het is een interventie waarmee tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren van het kind, risicofactoren systematisch worden aangepakt. De doelgroep bestaat uit jonge meiden met diverse problemen op verschillende leefgebieden. Deze opeenstapeling van problemen betekent een ongunstige uitgangssituatie voor het moederschap en voor het opgroeien van het kind. VoorZorg leidt tot een verbetering van de leefsituatie van moeder en kind, waardoor er minder risico is op problematische opvoedsituaties en kindermishandeling.

Het VoorZorg-programma wordt in onze regio verzorgd door GGD Hollands Noorden. Elly de Graaf, VoorZorg-verpleegkundige van de GGD, verzorgde de pitch-presentatie en nam de prijs in ontvangst uit handen van wethouder Wiltrude Turnhout - Van den Bosch

De prijs voor de beste samenwerking ging naar de opzet en inzet van het Platform Eergerelateerd Geweld

Het Platform Eergerelateerd Geweld is in 2009 opgezet als pilot. Het platform, dat bestaat uit leden van etnisch-religieuze organisaties uit de Kop van Noord-Holland, komt bijeen om te spreken over geweld, maar vooral over het voorkomen hiervan. Tijdens de bijeenkomsten wordt kennis uitgewisseld die vervolgens weer uitwaaiert naar de gezinnen van de achterban. Ook wordt er bemiddeld tussen kinderen en ouders om geweld in het gezin te voorkomen. De casussen die de leden inbrengen gaan over personen die binnen een kerngezin met een probleem leven, maar niet weten hoe het probleem zonder escalatie op te lossen. De achterban van het platform weet nog niet voldoende waar aan te kloppen voor informatie, voordat het probleem in de openbaarheid komt en geweld de enige oplossing blijkt te zijn. De pilot is slechts het begin. Er komen steeds meer vragen om hulp en informatie, ook van hulpverleners. De aanpak tegen eergerelateerd geweld begint bij de basis: preventie. Alleen dan zijn we in staat geweld tegen kinderen te voorkomen.

De prijs voor de grootste sprong vooruit in de regio hing naar de aanpak van SEH kindermishandeling en huiselijk geweld" conform de meldcode Geweld en mishandeling aanpakken bestaat uit `meer dat alleen een hechting en een pleister', ook op de Spoedeisende Hulp die in de regel op somatische zorg is gericht. Een gezondheidsprobleem bij volwassen en kinderen blijkt regelmatig veroorzaakt door kindermishandeling en huiselijk geweld. Met de ontwikkeling van een `Beslisboom Kindermishandeling en Huiselijk Geweld', is een belangrijke stap gezet om niet alleen de `wond' te behandelen, maar ook de persoon, en zijn/haar omgeving, die het letsel heeft opgelopen. Er is duidelijk vastgelegd wat de te nemen stappen zijn en hoe moet worden samengewerkt met andere disciplines en met de Centrale Huisartsen Post en de Huisartsenorganisatie KNH. De aanpak is multidisciplinair opgezet en zowel intra- als extramuraal door artsen te gebruiken. Dat maakt het duidelijk en werkbaar voor alle disciplines.

Door het ontwikkelen van de aanpak kunnen er grote stappen vooruit gezet worden in het signaleren en op gang brengen van hulpverlening bij kindermishandeling en huiselijk geweld. De aanpak Kindermishandeling en Huiselijk Geweld is een product van de Spoedeisende Hulp van het Gemini Ziekenhuis in samenwerking met en de Centrale Huisartsen Post en de Huisartsenorganisatie KNH. Nurse Practitioner Han Zeegers nam namens het Gemini ziekenhuis de prijs in ontvangst.

Overtuigend

De kandidaten hadden vijf minuten de tijd om een overtuigende presentatie te geven van hun activiteit of initiatief. Een deskundige jury bestaande uit de directeur Ria Gijsberts van Blijf van mijn Lijf Den Helder, Lida Hoek (Bureau Jeugdzorg Noord-Holland/AMK), Michèle Hering (Nederlands Jeugd Instituut, implementatieadviseur RAAK Noord-Holland), Wim Rotman (regisseur JOZ/Jeugd, Onderwijs en Zorg), Wiltrude Turnhout- van den Bosch (wethouder Den Helder, portefeuille Jeugd ) en prof. dr. Jo Hermanns (hoogleraar opvoedkunde), bepaalde na een rijpe beraadslaging de drie prijswinnaars. De jury gaf aan het moeilijk was een keuze te maken uit alle deelnemers van de pitch. De winnaars ontvingen alle drie een zeefdruk van kunstenares Yoke van der Flier. Omdat de jury onder de indruk was van de hoge kwaliteit van de inzendingen ontvingen de andere kandidaten als troostprijs een led-lichtboompje, als symbool voor het verdergaan met de aanpak van kindermishandeling in de regio. (Bron: GGD Hollands Noorden)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl