Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 19 november 2010 Provincie Noord-Holland laat Noordkop niet in de steek

De Noordkop kan de komende jaren rekenen op nadrukkelijke steun van de provincie Noord-Holland. De miljoenen die vrijkomen door het niet doorgaan van het Wieringerrandmeer zullen worden aangewend om de regio impulsen te geven. Een commissie krijgt de opdracht met voorstellen te komen.

Het afblazen van het Wieringerrandmeer vormde het centrale onderwerp van het statendebat op 15 november. Van vele kanten klonk teleurstelling over het niet doorgaan van een van de grootste gebiedsontwikkelingen van ons land. "Voor- en tegenstanders zijn allemaal verliezers. Alle inspanningen hebben niets voor de regio opgeleverd", sprak CDA- fractievoorzitter Bruins Slot teleurgesteld. "Met pijn in het hart gaan we akkoord met het zetten van een punt achter het Wieringerrandmeer", verklaarde Wagemaker op zijn beurt namens de PvdA. "Dit is zuur en bitter voor de regio en allen die hierin hun energie hebben gestopt", vervolgde De Grave (VVD). Geldhof (D66) constateerde eveneens dat GS terecht de stekker uit het project hebben gehaald. "Stopzetten is een wijs besluit. Wat ons betreft had het zelfs wel een jaar eerder gemogen."

`Worst case'-scenario

Misschien wel opmerkelijk was het dat verwijten over en weer uitbleven. Enkel Kardol (CU- SGP) en De Graaf (SP) memoreerden dat hun fracties zich altijd consequent tegen de plannen hadden uitgesproken. De laatste bracht naar voren voortdurend te hebben gewaarschuwd tegen de vele onzekerheden in de financieringsconstructie en de te hoog gespannen verwachtingen ten aanzien van de huizenverkoop. Kardol memoreerde eveneens dat de CU- SGP herhaaldelijk op signalen heeft gewezen dat het een hopeloos project was. "Wij vonden vanaf het prille begin dat het Wieringerrandmeer niet in het belang van de Noordkop en van de belastingbetaler kon zijn." Volgens hem slaagden GS en het merendeel van de Staten er niet in tijdig de tekenen van de tijd te verstaan. Binnema (GroenLinks) betitelde deze inbreng als een clichéverhaal. "We zijn niet als een blind paard achter dit project aangehold. Ik heb zelf bijvoorbeeld bij herhaling kritische vragen gesteld." De Grave (VVD) gaf aan dat de plannen niet op luchtfietserij waren gebaseerd. "Ook enkele jaren geleden werd al rekening gehouden met een `worst case'-scenario." De kredietcrisis en de daaruit voortvloeiende stagnatie op de huizenmarkt hebben echter de bodem onder het project weggeslagen.

Gedeputeerde Driessen merkte in dit verband op dat GS er alles aan hebben gedaan het Wieringerrandmeer boven water te houden. Helaas bleek de financiele basis uiteindelijk toch te wankel.

Lering trekken

In plaats van Zwarte Pieten uit te delen, stonden de woordvoerders vooral stil bij wat deze ervaring betekent voor bestaande dan wel nieuwe te ontwikkelen gebiedsgerichte projecten.

Binnema constateerde dat de provincie ten onrechte dacht zelf de broek van projectontwikkelaar te kunnen aantrekken. "Daardoor zijn de risico's te eenzijdig bij ons terechtgekomen." Laten we niet opnieuw in een dergelijke valkuil stappen." Dit laatste betekent volgens hem niet dat deze ervaring een op een vertaald kan worden naar andere projecten zoals de Bloemendalerpolder. "Dat het Wieringerrandmeer mis ging betekent niet dat het elders ook niet zal lukken." De Grave is het met hem eens dat deze ervaring niet mag betekenen dat de provincie voortaan afziet van PPS-constructies. Te meer daar het regeerakkoord de provincies juist op ruimtelijk gebied een initiërende rol geeft.

Geldhof pleitte er eveneens voor niet halsoverkop te beginnen aan nieuwe avonturen in de Noordkop. "Eerst moeten de financiële consequenties van het stopzetten in beeld worden gebracht. Daarnaast moeten we lessen trekken door een onafhankelijk bureau opdracht te geven het gehele proces te laten onderzoeken. Op basis van de bevindingen kunnen we zekerheden inbouwen ten behoeve van nieuwe initiatieven." D66 diende hiertoe een motie in.

De Graaf (SP) ondersteunde dit initiatief en pleitte ervoor het onderzoek te laten verrichten door de Randstedelijke Rekenkamer. Gedeputeerde Driessen vond dit een goede gedachte.

Bruins Slot bracht bij de stemming naar voren geen heil te zien in het voorstel, omdat in zijn ogen in het kader van de jaarrekening al voldoende onderzoek naar de gang van zaken zal plaatsvinden. Met alleen de stemmen van de CDA-fractie tegen werd daarop de D66-motie aangenomen.

Commissie inventariseert kansen

Veel aandacht kreeg de vraag hoe het nu verder moet met de Noordkop. Aanleg van het Wieringerrandmeer was immers bedoeld om de regio die kampt met gebrek aan werkgelegenheid en leegloop nieuwe impulsen te geven. "De ambitie om de Noordkop een sociaal-economische impuls te geven wordt breed gedragen", bracht De Grave naar voren.

"Laten we dit doen vanuit een integrale benadering, waarbij we de regio nadrukkelijk betrekken." Dit laatste ziet haar fractie overigens breed: De Grave pleitte ervoor om ook Den Helder actief te betrekken. Driessen liet weten al in die richting te werken. "We zullen alle gemeenten in de Noordkop intensief betrekken bij wat er nu moet gebeuren." Hiervoor bleek statenbreed steun. Richtsnoer voor deze steun was een CDA-motie. De motie roept de provincie op de regie te nemen in samenwerking met het rijk en de Noordkopgemeenten onderzoek te doen naar de mogelijkheden van versterking van de sociaal-economische positie van de Noordkop. Een commissie, bijvoorbeeld onder voorzitterschap van commissaris van de Koningin Remkes, moet eerst alle ideeën inventariseren die vervolgens de basis kunnen vormen voor een op te stellen integrale gebiedsvisie.

Twee pijlers

Ondanks het draagvlak voor de bedoeling van de motie, ontspon zich een fikse discussie tussen de indiener Bruins Slot en GroenLinks voorman Binnema. De laatste hekelde het feit dat de motie zich beperkt tot het doen van onderzoek naar de sociaal-economische mogelijkheden, terwijl het bieden van ecologische kansen van meet af aan de tweede pijler onder het randmeerproject is geweest. "Economie en ecologie hebben altijd gelijk opgetrokken in de doelstellingen", aldus Binnema. "Mijn fractie pleit ervoor om deze dubbeldoelstelling te handhaven. Daarom vinden wij het jammer dat het woord `ecologie' ontbreekt in de motie." Bruins Slot voelde er echter weinig voor dit verzoek te honoreren.

"Natuurelementen moeten worden meegenomen in de te onderzoeken prioriteiten, maar behoeven niet vooraf expliciet te worden benoemd." Binnema hield echter voet bij stuk. "In de opdracht aan de commissie moet versterking van de natuurimpuls volwaardig worden benoemd, dus naast die van een sociaal-economische impuls." Omdat de CDA-voorman weigerde aan zijn wens gehoor te geven, diende Binnema een amendement in om de motie op dit punt aan te passen. Zover liet Bruins Slot het echter niet komen: na ampel beraad besloot hij het verzoek van zijn coalitiegenoot te honoreren. Daarop werd de motie aangenomen, waarbij enkel vier leden van de SP-fractie tegenstemden: zij verklaarden zich niet overtuigd van de meerwaarde van een commissie.

Aanleg fietspad

De PvdA stelde voor om aanvullend al op korte termijn via de aanleg van een fietspad op de dijk tussen Den Oever en Medemblik een eerste concrete impuls aan de regio te geven.

Wagemaker bracht naar voren dat dit de enige ontbrekende schakel is in het recreatieve fietsnetwerk Noord-Holland rond. De werkzaamheden die nodig zijn om de dijk tussen beide gemeenten te versterken vormen volgens hem een unieke kans om werk met werk te maken en het fietspad gelijktijdig tegen lagere kosten aan te leggen. Met alleen de stemmen van de SP-leden tegen omarmden de staten dit voorstel. Een tweede PvdA-motie, die pleitte ook reeds stappen te zetten in het herstel van de historische Wierdijk aan de zuidkant van het voormalige eiland, haalde het niet: te vroeg vond een meerderheid.

Miljoeneninjectie

De GS-voordracht om definitief een streep te zetten onder het Wieringerrandmeerproject werd vervolgens met unanieme stemmen bekrachtigd. Bitter voor velen in de regio. Pluspunt is echter dat de gereserveerde provinciale bijdrage ad 30 miljoen grotendeels gereserveerd blijft voor de regio. Maar het is waarschijnlijk dat die miljoeneninjectie niet alleen aan de gemeente Wieringen ten goede zal komen, maar aan de gehele Noordkop. Gezien het recent uitgebrachte rapport `Krimp of niet' van de commissie Deetman/Mans is de kans groot dat ook Den Helder haar voordeel kan doen met het afblazen van het Wieringerrandmeer.

Afscheid van schatkistbankieren

De Staten gingen daarop vlot akkoord met de drie voordrachten gericht op het verbeteren van de financiële huishouding van de provincie. Daaronder ook de eindrapportage met betrekking tot het uitzetten van tijdelijke financiële middelen, getiteld Triple-R: regels, rendement en risico's. De voordracht vormt de afronding van het professionaliseringstraject dat is ingezet na het Landsbanski-debacle. De Grave gaf GS een groot compliment voor de wijze waarop de aanbevelingen van de provinciale onderzoekscommissie zijn ingevuld. Breunissen (GroenLinks) was het met haar eens en toonde zich tevens tevreden over de wijze waarop GS de statenleden hierbij hebben betrokken. Broekhoven (CDA) toonde zich eveneens tevreden.

"Voortaan gaan we dus niet meer voor winstmaximalisatie, maar voor zekerheid en integriteit", liet hij concluderend weten. Oftewel: de provincie zegt het schatkistbankieren vaarwel. Nadat Knook (PvdA) memoreerde dat de provincie hiermee een gedenkwaardige periode afsluit, gingen de staten unaniem akkoord met de voordracht.

Natuurbrug Laarderhoogt

Iets uitvoeriger stond men stil bij het geven van groen licht aan de aanleg van de natuurbrug Laarderhoogt. Deze verbindingszone verbindt de natuurgebieden in het Gooi met de Heuvelrug met elkaar. Dit versterkt de ruimtelijke samenhang en is ook nog eens gunstig voor de biodiversiteit. De brug bestaat uit een strook natuurgebied van circa 750 meter lang, waarbij de breedte varieert, met een ecoduct over zowel de A1 als over de Naarderstraat. Een recreatief fiets- en ruiterpad maken onderdeel uit van het voorstel. Om realisatie van dit project mogelijk te maken hebben beide betrokken gemeenten, Laren en Blaricum, het verzoek ingediend om een Provinciaal Inpassingplan te maken. Hiermee wordt voorkomen dat zij ieder voor zich een bestemmingsplannen voor deze ontwikkeling moeten vaststellen.

Naast enkele detailkwesties kwam het natuurbeleid van het nieuwe kabinet tijdens het debat aan de orde. Staatssecretaris Bleker heeft in een brief aan de provincies de beleidsinzet nader toegelicht. Hieruit blijkt volgens gedeputeerde Heller dat nadrukkelijker op beheer wordt ingezet. "Bleker hecht prioriteit aan het behouden en beter maken van wat we al hebben in plaats van geld uit te trekken voor nieuwe aanschaffingen." Desgevraagd liet Heller weten dat een en ander voor de natuurbrug niets veranderd. Daarop gingen de staten unaniem akkoord met de voordracht. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl