Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 augustus 2010 Reddingboot Dorus Rijkers opnieuw te water

Onder het toeziend oog van een groot aantal belangstellenden heeft burgemeester Koen Schuiling van Den Helder op donderdag 18 augustus de museale motorreddingboot Dorus Rijkers officieel te water gelaten. Dit gebeurde nadat op de helling bij Scheepswerf Visser de eerste restauratiefase van deze befaamde reddingboot was afgerond.

Door vrijwilligers en bestuursleden van de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923) is de afgelopen drie maanden, met hulp van deskundigen van de werf, hard gewerkt om de Dorus Rijkers weer iets van haar oude glans terug te geven.

Volgens de secretaris van deze stichting en tevens voormalig directeur van de KNRM, Sip Wiebenga, is er een topprestatie geleverd. Zowel onder- als bovenschip staan weer in de vertrouwde kleuren van de reddingmaatschappij. De stootrand is vernieuwd, de mast, het springnet, de zinkanodes en de reddingslijnen zijn aangebracht en er is het nodige staalreparatiewerk uitgevoerd. Na de tewaterlating is de oude Dorus Rijkers opgevangen door de nieuwe Dorus Rijkers, een rib die door de KNRM in IJmuiden is gestationeerd.

Hierna heeft deze snelle opvolger de oude Dorus Rijkers langszij genomen en naar Museumhaven Willemsoord teruggebracht, waar het vaartuig inwendig verder zal worden gerestaureerd. Doel is de Dorus Rijkers in 2013 helemaal operationeel te hebben als in Den Helder weer een Sail-manifestatie wordt gehouden. Naast het werk aan boord wordt ook veel tijd en energie gestoken in het werven van fondsen voor de restauratie. De totale kosten hiervan worden geraamd op 100.000 euro. Hiervan is een derde verworven dankzij bijdragen van het VSB Fonds en het Helderse maritieme- en offshorebedrijfsleven.

De Dorus Rijkers is in 1923 als eerste motorreddingboot in Den Helder in dienst gesteld. Het naar Nederlands grootste redder vernoemde vaartuig heeft bijna dertig dienst gedaan in Den Helder en vervolgens nog kort in Scheveningen. Tijdens 290 reddingsacties zijn in totaal 659 mensen gered.

Bekende Helderse schippers in die tijd waren Coen en Piet Bot. De verdere restauratie van de Dorus Rijkers is te volgen in Museumhaven Willemsoord op de Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. (Bron: Stichting Nautische Monumenten Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl