Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 14 april 2010 Gezocht: Taalcoaches in de Noordkop

VluchtelingenWerk Noordwestholland vormt taalkoppels. Dit doet zij voor de Intergemeentelijke Sociale Dienst Kop van Noord-Holland (ISD-KNH) en de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe. In een taalkoppel wordt een vrijwilliger gekoppeld aan een inburgeraar om de inburgeraar op die manier de Nederlandse cultuur en taal beter te leren kennen.

Participatie

Participatie, meedoen en taalverwerving in de praktijk zijn kernbegrippen in de Wet Inburgering(WI). Als je meedoet in de samenleving dan ben je geïntegreerd, zo is het idee. Maar om te kunnen participeren, moeten inburgeraars wel beschikken over basiskennis van de Nederlandse taal. En daar kunnen vrijwilligers mee helpen. Door ze in de praktijk wegwijs te maken in onze maatschappij en cultuur.

Doelen

Door middel van de taalkoppels willen de ISD-KNH en de gemeenten het proces van integratie, participatie en emancipatie van de inburgeraars ondersteunen. De nadruk van de ondersteuning ligt op mondelinge taalvaardigheid, maar daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan praktische lees- en schrijfvaardigheid. De inburgeraar stelt van te voren zelf de doelen die hij of zij wil bereiken.

Een op een

De vrijwillige taalcoach is geen docent, geeft geen les, maar helpt de inburgeraar bij het leren en oefenen van de taal. Het een op een contact van de taalbegeleiding maakt het mogelijk om op individuele taal- en cultuurvragen van de inburgeraar in te gaan. Er kan maatwerk geleverd worden. De taalbegeleiding kan zowel thuis als in de praktijk plaatsvinden. Het koppel komt een keer per week, twee tot drie uur bij elkaar voor een periode van minimaal een half jaar. Taalkoppels worden ondersteund door de coördinator van Vluchtelingenwerk.

Wegwijs maken

In het begin is Nederland vaak een doolhof voor een vluchtelingen. Daarom helpt Vluchtelingenwerk, voor de ISD-KNH en de gemeenten, vluchtelingen bij het wegwijs maken in de omgeving en het opbouwen van een nieuw bestaan in de gemeente. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen zich zo snel mogelijk zelf kunnen redden en meedoen in de samenleving. De begeleiding wordt gedaan door vrijwilligers, ondersteund door een beroepskracht.

Interesse?

Lijkt het u leuk om als taalcoach te werken? Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk. Daar kunnen ze u meer informatie geven. Vluchtelingenwerk Noordwestholland, locatie Schagen: tel. (0224) 21 07 90 of (0224) 21 07 93. (Bron: Gemeente Schagen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl