Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 06 november 2009 Waterschappen willen 100 miljoen bezuinigen

Op 4 november presenteerde de Unie van Waterschappen een innovatief en toekomstgericht plan voor het waterbeheer in Nederland aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Met het plan zal in 2011 een bezuiniging van 100 miljoen euro op de rijksbegroting worden bereikt. Naast structurele bezuinigingen is in het plan een stevige reductie van bestuurlijke drukte op gebied van waterbeheer voorzien.

Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Uitgangspunt bij onze voorstellen is dat de waterschappen de komende decennia garant willen staan voor een veilig Nederland met droge voeten én voldoende schoon water. De uitdagingen zijn groot. De zeespiegel blijft de komende jaren stijgen. Door de klimaatverandering neemt de wateroverlast steeds meer toe. Verdroging wordt een steeds groter probleem voor de landbouw. Met onze kennis en expertise van honderden jaren waterschapsbeheer, zijn de waterschappen klaar om deze uitdagingen aan te gaan."

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat: "Dit voorstel getuigt van elan bij de waterschappen. Elan om te zoeken naar doelmatigheid in de gehele waterketen, van levering van water via afvoer van afvalwater tot en met de zuivering van afvalwater. Maar ook elan om verder te kijken dan het eigen belang. Het getuigt van een vooruitziende blik om met een bezuiniging van niet minder dan 100 miljoen euro tegelijkertijd een toekomstvisie neer te leggen voor een rationeler waterbeheer in ons land. Ik neem dit voorstel graag mee naar het kabinet. Ik heb er vertrouwen in dat dit voorstel ons kan helpen om in deze moeilijke economische tijden kosten te besparen, zonder dat Nederland zijn toonaangevende positie in de wereld op het gebied van water verspeelt."

Volgens Schaap levert dit coherente plan een 'win-win-situatie' op: "We bereiken een omvangrijke bezuiniging, waar wij jarenlang de vruchten van kunnen plukken. Maar tegelijkertijd zorgen onze voorstellen voor een rigoureuze efficiencyverbetering in het Nederlandse waterbeheer en dragen we bij aan het terugdringen van de zogenaamde 'bestuurlijke drukte' in Nederland."

In het plan van de Unie van Waterschappen worden een aantal concrete voorstellen uitgewerkt. Zo is er het voorstel om de uitvoering van het rioolbeheer en de afwaterzuivering in één hand te laten komen bij de waterschappen. Schaap: "Wij zijn met de gemeenten hierover in gesprek en gaan bindende afspraken maken over de afvalwaterketen. In overleg met de diverse bestuurslagen kan het waterbeheer zodanig worden geherstructureerd dat er voor de watertaken twee beheerders overblijven: nationaal Rijkswaterstaat en regionaal de waterschappen. Deze herstructurering levert een forse besparing op."

Ook op het gebied van de waterveiligheid willen de waterschappen een bredere verantwoordelijkheid aanvaarden. Schaap: "Wij zijn bereid om de financiering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma voor onze rekening te nemen. Dit moet leiden tot een integrale verantwoordelijkheid voor de waterkeringen van de waterschappen, met uitzondering van de nationale infrastructuur. Deze ambitie geldt ook voor de uitvoering van het Deltaprogramma. Dit alles leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing voor het Rijk"

Volgens Schaap veranderen ook de waterschappen mee met de tijd en zal ook de eigen organisatie van de waterschappen niet worden ontzien. Schaap: "Wij zijn bereid om het proces van onderlinge opschaling en samenwerking, dat ons nu al een halve eeuw heeft gekenmerkt, nog eens een forse impuls te geven. Dat betekent shared services en fusies van waterschappen. We gaan er van uit dat het kabinet deze inzet steunt gelet op de grote opgaven voor het waterbeheer en de prestaties die de waterschappen de afgelopen eeuwen hebben geleverd. Wij staan vol vertrouwen en goed geëquipeerd klaar om de uitdagingen die de economische crisis en klimaatverandering ons bieden aan te gaan." (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl