Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 02 september 2009 Succesvol taalonderwijs in Den Helder

Het taalonderwijs in de zogeheten schakelklassen is een succes: de taalprestaties van de leerlingen gaan omhoog en leerlingen stromen na het basisonderwijs vaker door naar een hoger onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Ook in Den Helder worden positieve resultaten geboekt. Vanaf dit schooljaar groeit het aantal schakelklassen daarom van vijf naar acht.

In een schakelklas krijgen kinderen gedurende een jaar taalonderwijs om hun achterstanden weg te werken. Uit onderzoek blijkt dat de taalprestaties van leerlingen in deze schakelklassen omhoog gaan.

Aantal schakelklassen uitgebreid

Ook in Den Helder worden positieve resultaten geboekt met schakelklassen. Uit scores op taaltoetsen blijkt dat leerlingen door het volgen van een schakelklas op een hoger taalontwikkelingsniveau worden gebracht. Dankzij het succes in Den Helder wordt met ingang van dit schooljaar gestart met drie extra ‘0-variant’ schakelklassen. Daarmee groeit het aantal schakelklassen in Den Helder van vijf naar acht.

Drie soorten schakelklassen

In Den Helder kennen we drie soorten schakelklassen.

• De ‘0-variant’ is voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Zij volgen een jaar extra taalonderwijs in een kleine groep. Dit extra taalonderwijs loopt parallel met de eigen jaargroep. Een kind kan daardoor dus gewoon in de eigen klas blijven. In Den Helder waren er drie 0-variant schakelklassen, met ingang van dit schooljaar zijn dat er zes.

• De ‘kopklas-variant’ is voor kinderen van 11 t/m 13 jaar. Deze variant is de schakel tussen het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het gaat om leerlingen die na groep 8, gezien hun cognitieve niveau hoger door kunnen stromen, maar belemmerd worden door een taalachterstand.

• Daarnaast kennen we nog de ‘Centrale Opvang Klas’ voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar die niet of nauwelijks in het Nederlands aanspraakbaar zijn. Het gaat hier om kinderen die vanuit een ander land naar Nederland zijn verhuist. Gedurende een jaar volgen zij extra taalonderwijs om vervolgens weer in te stromen in het reguliere basisonderwijs.

Positieve effecten

Uit onderzoek van ITS en het SCO-Kohnstamm Instituut blijkt dat de taalprestaties van leerlingen in deze schakelklassen omhoog gaan. Leerlingen die deelnemen aan een Kopklas (tussen basisschool en voortgezet onderwijs) gaan bijvoorbeeld veel vaker naar een hoger schooltype in het voortgezet onderwijs. Dankzij deze positieve effecten blijven gemeenten geld van het rijk ontvangen voor schakelklassen. Nieuws dat op 24 juni 2009 zelfs de voorpagina van de Volkskrant haalde. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl