Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 25 Maart 2009 Den Helder wil met buurgemeenten praten over fusie

Het presidium van de gemeenteraad van Den Helder heeft de fractievoorzitters van Wieringen, Anna Paulowna en Zijpe uitgenodigd om op korte termijn een orienterend gesprek te hebben over een mogelijke gemeentelijke herindeling of fusie. Aanleiding hiervoor zijn de bevindingen van informateur Nico Schoof naar aanleiding van zijn informatieronde over de bestuurlijke toekomst van de negen gemeenten in de Kop van Noord-Holland. Voor Den Helder beveelt hij onder meer zelfstandigheid aan. Helderse raadsleden zetten vraagtekens bij zijn keuze.

Schoof adviseert te komen tot vier gemeenten in de Noordkop die nauw samenwerken. In het westen van de regio zouden Harenkarspel, Schagen en Zijpe moeten fuseren, in het oosten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer. Texel en Den Helder kunnen zelfstandig blijven. Tijdens de presentatie, op vrijdag 13 maart, bleek het rapport niet bij alle gemeenten goed te vallen.

Den Helder heeft zich in het proces rondom de bestuurlijke toekomst van de Kop van Noord-Holland bescheiden opgesteld. Dat heeft er waarschijnlijk toe geleid dat nogal wat raadsleden zich niet helemaal kunnen vinden in de rapportage van de informateur. Vooral over de inhoudelijke onderbouwing van de gepresenteerde varianten zijn ze niet zo enthousiast. Den Helder ziet meer voordelen in schaalvergroting en kan niet uit het rapport opmaken waarom bijvoorbeeld een door Schoof genoemde combinatie van de gemeenten Wieringen, Anna Paulowna, een deel van Zijpe en Den Helder niet tot een reele mogelijkheid zou kunnen behoren.

Den Helder kiest graag eerst op inhoud, dan pas voor de vorm. Daarom zou er tijdens de gesprekken in ieder geval eerst moeten worden bekeken waar kansen liggen, wat de gemeenschappelijke belangen zijn en pas dan hoe eventueel een eerste stap kan worden gezet naar een samenvoeging van gemeenten. Wieringen heeft al laten weten graag Den Helder bij een herindeling van haar gemeente te betrekken. De andere omliggende gemeenten (Anna Paulowna en Zijpe) hebben zich hierover overigens niet uitgesproken.

Het eindverslag van de informateur is aan de negen gemeenteraden ter behandeling aangeboden met het verzoek het rapport in april te behandelen. De raad van Den Helder doet dat op maandag 6 april. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl