Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 16 Maart 2009 Schoof: Vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland

Informateur Nico Schoof heeft vandaag zijn advies gepresenteerd aan de negen gemeenten in de Kop van Noord-Holland. Hij adviseert te komen tot vier gemeenten die nauw samenwerken. In het westen van de regio zouden Harenkarspel, Schagen en Zijpe moeten fuseren, in het oosten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer. Texel en Den Helder kunnen zelfstandig blijven.

Marjan van Kampen, burgemeester van Wieringen, vindt dat de regio verder kan met het advies: "Het is een helder verhaal met een duidelijke onderbouwing. Het is nu aan de gemeenteraden aan te geven of zij zich in het advies kunnen vinden."

Nico Schoof verwacht dat er breed draagvlak is voor zijn advies: "In de gesprekken die ik met alle gemeenteraden en colleges heb gevoerd, zag ik dit beeld als de grootste gemene deler. Het is dus wat de gemeenten zelf willen!"

Schoof heeft in opdracht van de negen gemeenten geïnventariseerd hoe de bestuurskracht van de regio duurzaam vergroot kan worden. Daarvoor heeft Schoof de afgelopen zes weken gesprekken gevoerd met alle gemeenteraden en colleges in de Kop en met enkele andere organisaties (o.a. Kamer van Koophandel en LTO).

Schoofs conclusie is dat de regio het meest gebaat is bij een versterking van de samenwerking en de fusie van een aantal gemeenten. Daardoor ontstaan in de regio naast Texel drie gemeenten van vergelijkbare grootte, met elk een eigen karakter en een eigen toegevoegde waarde voor de regio.

Oost/West

In het oosten van de regio zouden Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer moeten fuseren, zodat een gemeente ontstaat met een oriëntatie op het water, veel ontwikkelingskansen en een sterke agrarische structuur. In het westen zouden Harenkarspel, Schagen en Zijpe moeten samengaan. Bij deze kustgemeente zou het accent komen te liggen op recreatie en plattelandsbeheer.

Den Helder en Texel zelfstandig

Den Helder blijft in deze variant zelfstandig, maar vervult voor de regio een centrumfunctie met een aantal belangrijke voorzieningen. Ook Texel zou volgens Schoof zelfstandig moeten blijven, het bijzondere karakter van deze gemeente maakt dat goed mogelijk.

Samenwerking

De fusies zijn voor Schoof nadrukkelijk een onderdeel van de versterking van de samenwerking. Ook na deze fusies blijft het voor de gemeenten noodzakelijk om samen te werken. Schoof adviseert de gemeenten daarom na te denken over de vorm en inhoud van een regionaal actieprogramma, ter versterking van de Kop van Noord-Holland.

Vervolg

Nico Schoof beveelt een fusiedatum aan van 1 januari 2012. De gemeenteraden moeten hiervoor in 2009 de nodige besluiten nemen. De eerste stap is dat zij zich in april uitspreken over het advies. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl