Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 Januari 2009 De gemeenteraad van Den Helder akkoord met informateur bestuurlijke samenwerking Kop van Noord-Holland

De gemeenteraad van Den Helder is maandag 26 januari akkoord gegaan met het profiel van en de opdracht aan de informateur die de mogelijkheden van een vorm van bestuurlijke samenwerking in de Kop van Noord-Holland moet inventariseren.

Die informateur maakt geen regiovisie, zoals eerder werd gesuggereerd, maar een ‘informatieverslag’. Dat wordt een advies over de mogelijke combinaties van gemeenten en - voor zover nodig - samenwerkingsvarianten die kunnen rekenen op een zo groot mogelijk draagvlak. Daarbij geeft hij ook aan wat de gevolgen zijn van het verschil in snelheid in besluitvorming van gemeenten voor zijn werkzaamheden. Uiterlijk 1 maart moet hij zijn opdracht gereed hebben. Voor die tijd voert de informateur verkennende gesprekken met de regiogemeenten.

De negen gemeenten in de Kop van Noord-Holland hebben de discussie rondom de bestuurlijke toekomst van de Kop van Noord-Holland op dit moment hoog op de politieke agenda staan. Schagen, Anna Paulowna en Zijpe hebben al eerder een bepaalde vorm van samenwerking geprobeerd en ook de gemeenten Wieringermeer en Niedorp zochten toenadering tot elkaar. Ook Den Helder ziet in gemeentelijke samenwerking zeker kansen: economisch en sociaal maatschappelijk waar het gaat om wonen, werken en welzijn, in de verbinding tussen stad en platteland, op het gebied van natuur en recreatie, maar vooral organisatorisch en bestuurlijk.

Gemeenten in de Noordkop hebben vaak gezamenlijke belangen en staan samen als gebied sterker dan alleen. Bovendien is er ook aan bestuurlijke daadkracht het nodige te winnen. Ook de provincie Noord-Holland ziet in gemeentelijke samenwerking voordelen en heeft de gemeenten voorgesteld samen met voorstellen te komen over een andere bestuurlijke indeling van de Noordkop. De provincie heeft toegezegd dit proces te faciliteren, onder meer op financieel gebied en met het aanstellen - en betalen- van een informateur.

Enkele Noordkopgemeenten hebben al richtinggevende uitspraken over hun bestuurlijke toekomst gedaan: de discussies binnen de negen gemeenteraden lopen daarmee niet gelijk op en bevinden zich in verschillende fasen. Een meerderheid van de gemeenten wil dat een gemeentelijke herindeling op 1 januari 2011 is gerealiseerd. De tijdplanning speelt dus een grote rol in het proces. Dat is de belangrijkste reden waarom in de opdrachtformulering is afgezien van een bestuurlijke regiovisie: de tijd die voor het tot stand komen daarvan nodig is, zou het proces vertragen. De informateur wordt voor 1 februari aanstaande benoemd. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl