Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 29 Maart 2007 Verrassende uitspraken Gedeputeerde Moens tijdens NoordWest8 bijeenkomst ILG

"Als het niet is vastgesteld door Gedeputeerde Staten of Provinciale Staten, bestaat het niet meer." Zo kernachtig vatte provinciaal bestuurder Albert Moens samen dat oude landschappelijke subsidieregelingen zijn vergaan. Daardoor werd het even stil op de drukbezochte bijeenkomst over het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Voordat er geroezemoes losbarstte. Want de betekenis van zijn woorden drong door: alle gemeentelijke voorbereidingen in het verleden om subsidie los te peuteren van de provincie voor natuur- en landschapsprojecten, landbouw, recreatie en dergelijke zijn in het niets verdwenen. Tenzij ze als besluit van de provincie al zijn opgenomen.

De ILG bijeenkomst werd gehouden op woensdag 28 maart in Middenbeemster op initiatief van NoordWest8. Omdat NoordWest8 hiervoor het woord 'ILG kick-off' had gebruikt, was binnen de provincie weerstand ontstaan tegen de bijeenkomst. Aan Gedeputeerde Moens was zelfs geadviseerd niet mee te werken. Moens gaf aan de gemaakte afspraken te willen nakomen en ook blij te zijn met het initiatief.

"Nu de regio zich ook georganiseerd heeft moeten we elkaar ook wat gunnen en niet vallen over woordkeuzes. Bob Verburg en NoordWest8 zijn een enthousiaste club. Dus "zand erover". We moeten blij zijn dat er over het onderwerp gesproken wordt, daar gaat het om."

Niet meer, wel beter

Gemeenten willen vaak voldoende geld krijgen voor hun projecten. Zoals Moens vertelde, komen bij provincie en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vaak vragen binnen om hogere subsidiebedragen. Dat is niet altijd passend, in het verleden is ook vaak minder besteed dan was gevraagd. Het gaat bij de ILG niet om meer, maar om een goed opgezette organisatie. Binnen de provincie is hier veel voor gedaan. De juiste mensen zijn op de juiste posities neergezet. Er is een werkverdeling gemaakt: de gebiedscommissies zijn verantwoordelijk voor de programma's en de samenwerking, de provincie in Haarlem zorgt voor steun. Afspraken en toezeggingen uit het verleden zijn alleen zeker als deze gefundeerd zijn in een GS of PS besluit. Zo niet, dan gelden ze nu niet meer.

Samenwerken

Moens ziet met name veel in de nieuwe samenwerking tussen en met de gebiedscommissies. "Samenwerken is inleveren van eigenbelang, tegen een gezamenlijk groter belang. Dit kan ook betekenen dat je moet inleveren op je eigen doelstellingen voor een bepaald gebied. Bijvoorbeeld intensieve primaire agribusiness gaat niet samen met duurzame hoogwaardige natuur. Dus moet je keuzes maken in de invulling van je beperkte hectares." Belangrijk in het geheel is de ecologische hoofdstructuur. Hierdoor wordt ingezet op aaneensluitende gebieden en niet op sterke versnippering in het natuurlijke en landschappelijke gebied, aldus Moens. Een tweede verrassende uitspraak gaf Moens in zijn opmerking aan de bezoekers dat hij nog vier jaar Gedeputeerde blijft met dezelfde portefeuille. Dat kan een geruststelling betekenen voor ieder die zich ongerust maakte over de continuïteit in het provinciaal ILG beleid.

Verder sprak op de bijeenkomst 'Investeringen in Landelijk Gebied en Europees Plattelands Ontwikkelings Programma' ook Piet van Kranenburg, subsidieadviseur van raadgevend bureau Het Grote Oost. Hij gaf een presentatie over de strategie achter een succesvolle subsidie aanvraag ILG en POP 2. Een andere spreker was Aafke van Niedorp, Gebiedscoördinator van West Friesland. Zij sprak over de gang van zaken binnen ILG.

Meer informatie over ILG op www.ilg.nu en www.vrom.nl (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl