Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 26 Juli 2006 Gemeenteraad Harenkarspel geeft groen licht in route naar Toekomstvisie 2020

De gemeenteraad van Harenkarspel heeft 80.000 euro beschikbaar gesteld voor de volgende stap in de route van Toekomstvisie 2020. Het geld is bestemd voor het voorbereidingsproces om te komen tot een definitief structuurplan. In dat structuurplan komt te staan hoe snel of langzaam gemeente Harenkarspel wil groeien in de komende vijftien tot twintig jaar. Waar knelpunten moeten worden opgelost. En op welke gebieden de ontwikkeling wat harder mag gaan. Vorig jaar is gewerkt aan fase 1 van de Toekomstvisie: de inventarisatie van ideeën en wensen van de inwoners, over het beeld van hun dorp in het jaar 2020 en de groei daar naartoe. Het gaat om de mogelijkheden voor woningbouw, recreatieve ontwikkelingen en toerisme, economische kansen en werkgelegenheid, wegenstructuur en landschap. Uit de inventarisatie is een ontwikkelingsrichting gekomen, op hoofdlijnen. Met keuzes die nog definitief gemaakt moeten worden.

De concept-Toekomstvisie is te vinden op de gemeentelijke website www.harenkarspel.nl en ligt ter inzage in het gemeentehuis. Nu is fase 2 aangebroken; het kiezen van de richtingen en uitwerken in projecten, berekening van de financiële gevolgen van de keuzes en de belangrijkste projecten vooraan zetten. Oftewel: het proces om tot een structuurplan voor de gehele gemeente te komen. De opdracht om te komen tot het structuurplan is behandeld in de commissie ABZ op 3 juli en vervolgens eergisteren 18 juli in de gemeenteraad. De kosten voor het structuurplan zijn berekend op 80.000 euro.

Twintig jaar in grote stappen

In de concept Toekomstvisie staan keuzes over de ontwikkeling van woongebieden, sportterreinen, (water)recreatie, winkels, bedrijfsgebieden en verkeersafwikkelingen in en om de dorpskernen van Harenkarspel. Als ondertitel heeft de concept Toekomstvisie 'Mooi wonen in de tuinen achter de duinen' meegekregen.

Omdat Harenkarspel vooral een aantrekkelijke woongemeente is. Op korte afstand van steden en kust, landelijk en agrarisch, met recreatieve mogelijkheden. Het gaat op deze gemeentepagina's even te ver om in detail in te gaan op de toekomstvisie en de keuzes. Binnenkort verschijnen extra pagina's in de Omring Express hierover. De hoofdpunten zijn wel direct aan de raad voorgeschoteld. Er is gediscussieerd om alvast een idee te krijgen van de richting die de raad op wil.

De keuzes in grote stappen betreffen: de woningbouw (voor wie mag worden gebouwd in gemeente Harenkarspel, hoeveel huizen bouwen we en hoe dicht opeen komen de woningen), de infrastructuur (wegen, verkeersstromen), de invulling van het tussengebied (tussen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, bij het gemeentehuis), invulling gebied tussen Schaapskuilweg en kanaal in Waarland, eventuele verplaatsing van sportvoorzieningen naar Bogtmanweg in Tuitjenhorn en voorstellen over detailhandel. Voor woningbouw wil de raad gemiddeld 100 woningen per jaar bouwen. Hiervan zijn er 80 naar 'eigen behoefte' voor Harenkarspel. Het bouwprogramma is een mix: voor starters, senioren, goedkoop, middelduur en duur, al naar gelang de behoefte. In de concept Toekomstvisie staat dat overwegend in laagbouw van 18 woningen per hectare wordt gebouwd. De raad vindt dat het wel iets dichter mag. De huidige woningen in de gemeente staan gemiddeld op 20 per hectare en dat beeld vindt de raad niet verkeerd.

In de verkeersplannen is de gemeenteraad verdeeld. Het verleggen van de huidige aansluiting N245/Kalverdijk naar de locatie Zutweg/Burgerweg vindt niet iedereen zo verstandig. Het kost veel geld en de effecten in de verdere verkeersstromen zijn nog onbekend. Bij het tussengebied ziet men een ontwikkelingsmix van wonen, maatschappelijke voorzieningen en sport, maar geen winkelcentrum. Aan de Schaapskuilweg komt geen verblijfsrecreatie, wel mag een plan met natuur of ook deels dagrecreatie worden uitgewerkt. Niemand wil de sportvoorzieningen verplaatsen uit het hart van Tuitjenhorn, eventueel kan wel een handbalveld worden verplaatst. Voor de ontwikkeling van de detailhandel wordt gedacht aan opwaardering van centrum Warmenhuizen, op bescheiden schaal.

Tijdpad

De gemeenteraad weet in welk tijdpad de race naar de structuurvisie gelopen moet zijn. Het uiterste moment is november 2007. Omdat vanaf november 2005 op vele gronden in Harenkarspel de 'Wet voorkeursrecht gemeenten' geldt en dit mag maximaal twee jaar duren. Het voorkeursrecht ligt op gronden die eventueel ontwikkeld gaan worden. Het recht houdt in dat de gemeente bij eventuele verkoop de eerste gegadigde mag zijn. Hoe ziet de tijdrace eruit? De koersbepaling van de raad komt in het najaar 2006, waarna opnieuw een inspraaktraject wordt afgelegd met dorpsraden, bevolking en belangengroeperingen. Dit gebeurt ondermeer in dorpsronden, net als in 2005. In de winter 20062007 vindt tevens overleg plaats met andere overheden als provincie. Alle inspraak wordt verzameld en verwerkt, de reactienota hierover verschijnt in april 2007.

De behandeling van het ontwerp structuurplan door het college volgt in mei en juni 2007, waarna het ontwerp ter visie wordt gelegd voor de inwoners. De reactienota daarvan staat gepland voor september 2007. Dan is er nog een maand tijd voor aanpassing van het ontwerp voordat de gemeenteraad het structuurplan in november 2007 zal vaststellen. Gedurende het hele proces worden de inwoners op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Allereerst zal na de vakantieperiode, in september 2006, een uitgebreide toelichting worden gepubliceerd over de inhoud van de Toekomstvisie, de te kiezen richtingen, het traject van het beslissingproces en de bijbehorende de inbreng van de inwoners.

Dit verschijnt op extra gemeentepagina's in de Omring Express, op de website van gemeente Harenkarspel en zal eveneens ter inzage liggen in het gemeentehuis. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl