Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 16 Maart 2006 Kustwacht nieuwe stijl

De ministerraad heeft ingestemd met de invoering van een Kustwacht nieuwe stijl. De Kustwacht wordt de centrale organisatie bij het bewaken van een veilige Noordzee en daarmee indirect ook van de kust. Zij krijgt daarbij direct de regie over de verschillende acties die worden uitgevoerd. De nieuwe manier van werken leidt ertoe dat middelen effectiever en efficiŽnter worden ingezet. De Kustwacht nieuwe stijl gaat opereren onder de naam Kustwacht Nederland.

In de huidige situatie bepalen de diverse handhavings- en hulpverleningsdiensten zelf wanneer ze in actie komen. Er is slechts een samenwerkingsverband tussen Kustwacht en de diverse handhavings- en hulpverleningsdiensten. Met de organisatie nieuwe stijl krijgt de Kustwacht de regie over de acties die worden gevoerd op de Noordzee. De Kustwacht krijgt alle middelen ter beschikking, waaronder schepen en vliegtuigen en bepaalt zelf wanneer deze worden ingezet. Deze inzet wordt aangestuurd vanuit het kustwachtcentrum in de marinehaven te Den Helder. Medewerkers van de verschillende hulpverleningsdiensten worden voor een bepaalde periode geplaatst bij de Kustwacht en zij krijgen een Kustwachtopleiding.

De minister van Verkeer en Waterstaat blijft coŲrdinerend minister voor Noordzee- aangelegenheden en bundelt de aansturing van de Kustwacht vanuit de verschillende ministeries. De minister van Defensie krijgt het beheer van de Kustwacht en is daarmee verantwoordelijk voor de inzet van alle materiŽle zaken en middelen op zee, zoals de schepen en vliegtuigen. De aansturing van alle handhavingstaken vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de minister van Justitie. De officier van Justitie vertegenwoordigt de Permanente Contactgroep Handhaving Noordzee waarin naast het Openbaar Ministerie de handhavingsdiensten van de andere departementen zitten: directie Noordzee van Rijkswaterstaat, de inspectie van Verkeer en Waterstaat, het KLPD, de Algemene Inspectie Dienst, Douane en Koninklijke Marechaussee.

Verder hebben de ministeries van V&W, FinanciŽn en LNV besloten te onderzoeken of op korte termijn een tentatief businessplan kan worden opgesteld voor de oprichting van een civiele rijksbrede rederij. De formele start van de Kustwacht Nederland wordt 1 januari 2007, maar in het voorjaar van 2006 wordt al gestart met de Kustwacht nieuwe stijl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl