Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 07 December 2005 Opruiming explosieven Mokbaai afgerond

Het opruimen van oude oorlogsexplosieven uit de Mokbaai is eind november afgerond. Vrijdag 2 december was de officiële afsluiting van het project op de Joost Dourleinkazerne.

"Eind goed al goed". Geen explosies of andere narigheid bij dit toch wel gevaarlijke project. De gemeente had in samenwerking met Defensie de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Uiteindelijk viel het reuze mee. Enkele grote onbende objecten bleken niets meer te zijn dan een cluster ankers en loodsdeuren.

Mokbaai weer schoon

Met de grote opruiming kunnen zowel de Dourleinkazerne (De Mok) als de gemeente Texel blij zijn. De Mokbaai, die gedeeltelijk militair in gebruik is en gedeeltelijk een natuurgebied is, is nu weer helemaal schoon. Financieel heeft het de gemeente niets gekost. De hele operatie, een miljoenenproject, is volledig bij het rijk ondergebracht.

Laatste maand

Het baggermaterieel van het gespecialiseerde bedrijf Van den Herik is eind november van Texel afgevoerd. In de laatste maand zijn nog diverse "detecties" uitgevoerd, om de laatste objecten op te sporen. De gebieden zijn in hun geheel leeg gebaggerd, waarna de vrijgekomen bagger is gezeefd. De zo boven water gehaalde munitie is geborgen. Tot slot zijn alle bewerkte terreindelen nogmaals onderzocht op de aanwezigheid van ijzerhoudende voorwerpen. Met behulp van GPS werd de exacte positie bepaald. In ruim een week zijn nog tientallen objecten geborgen. De laatste controle leverde geen bijzonderheden op. Conclusie: de Mokbaai is nu vrij gemaakt van niet geëxplodeerde munitie.

Baggerslib

De totale hoeveelheid ontgraven baggerspecie was rond de 50.000-60.000 vaste kubieke meters (75.000 m3 los slib). Al deze bagger is gezeefd. Het slib is gestort in het Marsdiep. De slibmonsters zijn geanalyseerd op milieukwaliteit. De rapporten zijn overgedragen aan Rijkswaterstaat (bevoegd gezag voor de Wet verontreiniging oppervlaktewateren). Binnen enkele weken zal projectleider Fons Bongers de eindrapportage aan Rijkswaterstaat aanbieden.

Afvoer en verwerking van munitie

Tijdens de laatste vijf weken zijn er langere periodes geweest waarin weinig tot geen munitie boven water is gehaald. Deze periodes werden afgewisseld met perioden dat de hoeveelheden geborgen munitie aanzienlijk waren, tot enkele tientallen granaten per dag. Tijdens de rustige periodes is de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine aan de overkant van het Marsdiep, in de Nieuwe Haven gebleven. Tijdens de drukke dagen lag het duikvaartuig met bemanning voor langere, aaneengesloten tijd in de Mokbaai.

De Duik en Demonteergroep heeft sinds februari een enorme inspanning geleverd om de duizenden stuks munitie in beheer te nemen, te bewerken, te vervoeren en uiteindelijk deugdelijk te vernietigen. Lof voor die inzet!

Geen incidenten

Tijdens het gehele project hebben zich geen incidenten voorgedaan waarbij de veiligheid van personen, materieel of levende have in het geding was. Tijdens de baggerwerken, tijdens het vervoer en dergelijke is ook geen enkel stuk munitie ongecontroleerd tot ontploffing gekomen. Dit is het resultaat van de nauwkeurige omgang met de munitie en het zorgvuldige navolgen van het veiligheidsplan.

Geborgen explosieven

Tijdens de periode 7 februari 2005 - 23 november 2005 zijn liefst 5.331 stuks niet gesprongen explosieven (NGE) geborgen, en 359 kg los rookzwakbuskruid. Dat is veel meer dan op basis van het vooronderzoek was verwacht. De meeste explosieven zijn van Duitse makelij. Een groot deel zat nog in de verpakking of in kisten. Het sterke vermoeden bestaat dat de op Texel gelegerde Duitsers hun overtollige munitie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in de Mokbaai hebben gedumpt.

Een aantal voorwerpen met historische waarde zijn beschikbaar gesteld aan het Luchtvaartmuseum Texel. Daar bevindt zich een prachtig schaalmodel van de oude kazerne aan de Mokbaai, die toen de thuishaven was van militaire watervliegtuigen. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl