Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 13 Januari 2005 Maritieme Academie geeft nautisch onderwijs nieuwe impuls

Den Helder - De sector Zeevaart van het ROC Kop van Noord-Holland maakt sinds 2004 deel uit van de Maritieme Academie. Onder deze naam wordt door de afdeling maritiem van de Hogeschool van Amsterdam, de sector Zeevaart van het Nova College in IJmuiden, het Noordzee College in Harlingen en het ROC Kop van Noord-Holland samengewerkt op het gebied van maritiem onderwijs. Door deze samenwerking kunnen meer opleidingen worden aangeboden. Bovendien kunnen de opleidingen beter op elkaar worden afgestemd zodat binnen de Maritieme Academie van VMBO via MBO naar HBO ideale doorstroommogelijkheden ontstaan.

Vernieuwde visserijopleiding:

Sinds het ontstaan van de Maritieme Academie is er hard gewerkt aan het vernieuwen van de visserijopleidingen. Dat was nodig omdat gebleken is dat aanstaande vissers wel willen leren, maar niet te lang in de schoolbanken willen zitten. De nieuwe vorm is ontwikkeld voor de SW6 opleiding, een tweejarige opleiding op niveau 2. Nieuw aan deze opleiding is dat cursisten de helft van de opleidingsduur doorbrengen aan boord van visserijschepen. Dit varen is in feite een leerproces dat weer aansluit op de theorie die op school wordt gegeven. Het theoriegedeelte wordt gegeven in de vorm van begeleid zelfstandig leren. Cursisten zijn dan bezig met opdrachten die met behulp van lesboeken, internet en andere middelen opgelost moeten worden. De onderwerpen die tijdens de opleiding de revue passeren, komen verspreid over het schooljaar aan de orde. Voordeel hiervan is dat cursisten op elk moment van het schooljaar kunnen instromen, juist omdat ze een groot deel van de tijd zelfstandig aan het werk zijn en daarom niet met hetzelfde bezig hoeven te zijn als hun medecursisten.

Verder moeten tijdens het varen eveneens opdrachten worden uitgevoerd onder begeleiding van de bemanning van het schip. Door deze nieuwe opzet zal de cursist steeds vier weken op school doorbrengen om vervolgens weer te gaan varen. Alleen het eerste blok op school duurt wat langer omdat de cursisten, voordat zij gaan varen, een aantal veiligheidstrainingen moeten volgen. Om toegelaten te worden tot de vernieuwde SW6 opleiding, dient een cursist 16 jaar of ouder te zijn. Dus ook mensen die hun VMBO- of VBO-opleiding niet hebben afgemaakt, zijn welkom.

OPEN DAG: Alle vestigingen van de Maritieme Academie houden gelijktijdig op zaterdag 22 januari van 10.00 - 15.00 uur open dag. Ook op de sector Zeevaart van het ROC Kop van Noord-Holland, gelegen aan het Nieuwe Diep 20 in Den Helder, zijn belangstellenden van harte welkom. De praktijkruimten van de school zijn deze dag in bedrijf en er zal voorlichting gegeven worden over alle opleidingen binnen de Maritieme Academie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de sector Zeevaart van het ROC Kop van Noord-Holland, telefoon (0223) 611 380.

Meer informatie (ook over alle opleidingen) vindt u op de website van Regionaal Opleidingencentrum Kop van Noord-Holland www.rockopnh.nl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl