Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 06 Oktober 2004 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een wapen

PURMEREND - Onlangs heeft Koningin Beatrix het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een wapen toegekend. Een belangrijk besluit, want hiermee is letterlijk en figuurlijk een kroon op het hoogheemraadschap gezet.

Zorgvuldige procedure

Aan de toekenning van een wapen bij Koninklijk Besluit gaat een zorgvuldige procedure vooraf waarin de Hoge Raad van Adel in Den Haag een zeer belangrijke rol speelt. Er is daarom in een vroeg stadium contact met de Hoge Raad gelegd. Na de nodige discussie - ook binnen het bestuur van het hoogheemraadschap - kon iedereen zich in het ontwerp vinden, dat zonder wijziging door Hare Majesteit is toegekend.

Kern

Het schild vormt de kern van het wapen. Het grijpt rechtstreeks terug op het wapen van het bij velen nog wel bekende, in 1993 opgeheven Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier. Dat hoogheemraadschap werd opgericht naar aanleiding van de watersnood van januari 1916. Toen braken de dijken langs de Zuiderzee door met een grote watersnood tot gevolg. Deze ramp vormde voor de provincie aanleiding om het over vele waterschappen versnipperde dijkbeheer in handen van een enkel nieuw en krachtig hoogheemraadschap samen te bundelen. Daarmee was tevens de eerste grote waterschapsconcentratie in Nederland een feit.

De rode klimmende leeuw van Holland symboliseert het land en het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Links in het schild vinden we zilveren en blauwe banden als verbeelding van het water. Er zijn zes zilveren banden, voor ieder waterschap dat op 1 januari 2003 in het nieuwe hoogheemraadschap opging één.

Karel V

Het schild is geplaatst op een dubbelkoppige adelaar en wordt gedekt door een keizerskroon, rechtstreekse herinneringen aan Karel V. Keizer Karel is voor de waterstaat van Noord-Holland van enorm belang geweest. Zo gaf hij in 1544 opdracht tot de vorming van de Schermerboezem, de grote waterberging van Noord-Holland. Het oude Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen voerde als beheerder van die boezem vanouds de keizerskroon en de dubbelkoppige adelaar in zijn wapen.

Als opvolger van 'Uitwaterende Sluizen' is het nieuwe hoogheemraadschap als een van de weinige overheidsorganisaties in Holland gerechtigd die kroon en adelaar te voeren. Hiermee wordt meteen recht gedaan aan de grote betekenis van Karel V voor de waterstaat van onze regio. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl