Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 28 Juni 2004 WAT ERvaringen toont nieuwe koers hoogheemraadschap

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt momenteel hard aan het waterbeheer. Dat is nodig om ook in de toekomst te kunnen rekenen op droge voeten en schoon water. De eerste concrete resultaten zijn gebundeld in het boek WAT ERvaringen. Het boek bevat 16 concrete projecten, waarbij het watersysteem is aangepast aan de eisen van de toekomst. Bovendien geeft het een overzicht van watertechnieken die in de stad kunnen worden toegepast.

Enorme hoosbuien

Voor het waterbeheer heeft de klimaatverandering vooral consequenties doordat de neerslag minder geleidelijk valt. De afgelopen jaren was al te zien dat het soms lange tijd droog is en dat het water op andere momenten in enorme hoosbuien naar beneden valt. Deze trend zet zich door in de toekomst. Dat betekent dat er een extra flexibel watersysteem nodig is. Een watersysteem dat intensieve regenbuien kan verwerken en dat lange droge periodes kan doorstaan. Een logische oplossing zou het vergroten van de gemaalcapaciteit zijn. Dat helpt wel enigszins, maar niet voldoende om zware hoosbuien op te vangen. Wanneer het hard regent, is er ruimte nodig om het water tijdelijk te 'parkeren', zodat het vervolgens in alle rust afgevoerd kan worden. Dit gebeurt in de vorm van waterberging. Ook voor droge periodes is waterberging van belang. Het kan dan dienen als voorraadwater.

Draagvlak laag

Met veel inbreng van belangenorganisaties en overheden kreeg het nieuwe waterbeleid de afgelopen jaren vorm. Zo werd besloten om een nieuwe weg in te slaan. Landelijk wijst de campagne met Peter Timofeeff erop, dat er ruimte voor water gemaakt moet worden. Tijdens discussies in het gebied van Hollands Noorderkwartier, Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, bleek de afgelopen jaren echter dat het draagvlak voor grootschalige waterberging laag was. Er was vooral weerstand tegen piekbergingslocaties: grote gebieden die normaal een andere functie hebben, maar die eens in de pakweg vijftien jaar onder water komen te staan. Daarom is er in Hollands Noorderkwartier gekozen voor een groot aantal kleinschalige oplossingen op maat. Pas als dat onvoldoende blijkt te zijn, komen piekbergingslocaties in beeld. Deze aanpak is uniek in Nederland.

Grote waarde

Voordeel van de kleinschalige waterberging is dat het niet alleen de waterproblemen oplost, maar ook landschappelijk en recreatief een grote waarde kan hebben. Het boek WAT ERvaringen bevat zestien projecten die, mèt draagvlak, verspreid in het gebied zijn gerealiseerd. Slimme oplossingen op maat, die tot stand komen in samenwerking met o.a. gemeenten, agrariërs, natuurbeschermers en projectontwikkelaars. Het hoogheemraadschap speelt daarbij vaak de hoofdrol, maar lang niet altijd. Vooral in het stedelijk gebied ligt het initiatief vaak bij gemeenten.

Wadi's

In stedelijk gebied, of het nu in de stad of het dorp ligt, is nauwelijks ruimte 'over' om water te bergen. Daar zijn wel veel mogelijkheden om nieuwe technieken toe te passen. Zo kunnen er wadi's worden aangelegd, van waaruit het regenwater de grond in zakt (wadi is Arabisch voor 'dal' of drooggevallen 'bedding'). Een andere mogelijkheid is het aanleggen van 'kratten' waarin water geborgen kan worden onder een weg. Voor nieuwe stedelijke plannen geldt bovendien dat er minimaal 11 procent open water in het plan moet zijn opgenomen.

Raamplannen

Het hoogheemraadschap is nog lang niet klaar met het op orde brengen van het watersysteem voor de toekomst. Sterker nog: het staat aan het begin. Dit jaar werkt het hoogheemraadschap raamplannen uit waarin concrete projecten staan benoemd om de wateroverlast op te lossen. Voor wat betreft het watertekort verkeert de aanpak nog in een onderzoeksfase. Waar mogelijk worden oplossingen voor het watertekort al wel meegenomen in de maatregelen tegen de wateroverlast.

De zestien projecten die in het boek WAT ERvaringen voorkomen, staan alle beschreven op de website van het hoogheemraadschap onder Innovatief Waterbeheer (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl