Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 28 Februari 2003 MKB-Noordwest Holland wil concrete resultaten van nieuw provinciaal bestuur

In het gisteren verschenen verkiezingsmanifest dringt MKB-Noordwest Holland samen met de twee overige Noordhollandse MKB-regio's er bij de provinciale politieke partijen op aan dat economie, arbeidsmarkt en onderwijs als prioritaire thema's worden gekozen door het nieuwe provinciaal bestuur.

De drie MKB-regio's, verenigd in MKB Noord-Holland, hebben gezamenlijk 30.000 aangesloten bedrijven. Zij willen de provincie meer op bereikte resultaten voor het bedrijfsleven gaan afrekenen en vragen daarom snellere besluitvorming en krachtdadige uitvoering van beleid. Het Verkiezingsmanifest, met als titel "Focus op resultaat", verschijnt daags voor het MKB-Verkiezingsdebat op 6 maart waar het bedrijfsleven met een vijftal politieke partijen in debat gaat in de aanloop naar de provinciale statenverkiezingen. Dit debat wordt gehouden in de raadszaal van de gemeente Zaanstad, Bannehof 1 in Zaandijk. Het MKB-Manifest bevat tien centrale aanbevelingen voor het beleid van 2003 tot 2007.

  1. Verkiezing van de meest ondernemersvriendelijke gemeente

    Het beleid van provincie en gemeenten moet meer gericht worden op de versterking van de positie van kleine en middelgrote bedrijven, die 70% van de werkgelegenheid en 27% van de werkgelegenheidsgroei in de provincie voor hun rekening nemen. Om dat te bevorderen dient de provincie samen met MKB Noord-Holland tweejaarlijks een verkiezing van de meest ondernemers-vriendelijke gemeente te organiseren. Verder dient terugdringing van knellende regels en administratieve rompslomp en lagere financiële lasten voor bedrijven prioriteit te krijgen.

  2. Arbeidsmarkt moet doorzichtiger worden

    Niemand mag in de provincie onnodig aan de kant staan, maar staat dat vaak wel. Daarom moet de arbeidsmarkt veel doorzichtiger worden. Aan de stroomlijning van de toeleiding naar werk in bedrijven en sectoren kan de provincie een bijdrage leveren door 'makelaars' aan te stellen die vraag en aanbod daadwerkelijk bij elkaar te brengen. De inrichting van een MKB-Kenniscentrum Arbeidsmarkt en opening van regionale werkgeversloketten biedt de vraaggerichte aanpak en dienstverlening aan werkgevers en die hoogst noodzakelijk is.

  3. Kwaliteit van onderwijs moet weer onderscheidend zijn

    De provincie boert achteruit met haar kennisinfrastructuur. Vooral het (technisch) beroepsonderwijs heeft behoefte aan krachtige impulsen om de kwaliteit te verbeteren, schooluitval tegen te gaan en de vraag van ondernemers naar goed geschoolde mensen beter te vervullen. Versterking van de relaties en samenwerking tussen de gehele kolom van het beroepsonderwijs (vmbo – mbo en hbo) en het MKB-bedrijfsleven moet de komende jaren prioriteit krijgen. De provincie jaagt dit proces aan en zoekt aansluiting bij bedrijfsscholen en opleidingsmogelijkheden binnen branches.

  4. Innovatie- en exportkansen beter benutten

    De provincie moet veel energie én geld investeren in een productiviteitssprong van het MKB-bedrijfsleven met een nieuw innovatieprogramma. Investeringen in de kennis-uitwisseling met kennisinstituten, de aanleg van glasvezelnetwerken en verbeterde ICT-toepassingen in de bedrijfsvoering, moeten de concurrentiekracht van bedrijven weer doen toenemen. Exportkansen voor MKB-bedrijven moeten beter worden benut. De provincie dient daarom haar ambassadeursrol voor het bedrijfsleven in met name Europa verder te versterken door het ondersteunen van MKB-exportmissies.

  5. Scherpere prioriteitsstelling bij aanpak bereikbaarheidsproblemen

    De provincie moet beter prioriteiten stellen in de aanpak van de grootste bereikbaarheids-knelpunten in de provincie, mede gelet op de beperkte financiële middelen die voorhanden zijn. Ruimtelijke beslissingen rond locaties voor wonen en werken moeten realistisch zijn en op de beschikbare of aan te leggen infrastructuur en OV-voorzieningen worden afgestemd. Een versterkte lobby voor financiering van noodzakelijke infrastructuurprojecten in Den Haag is bitter noodzakelijk. Daarnaast dient de provincie zich als streng hoeder van het bovengemeentelijk bereikbaarheidsbelang op te stellen en dienst zakelijk verkeer zoveel mogelijk voorrang te krijgen op het beschikbare wegennet.

  6. Meer oog voor bedrijfsleven in ruimtelijk en locatiebeleid

    De mogelijkheden voor ondernemerschap moeten toenemen door een flexibeler en slimmer ruimtelijk ordeningsproces, terugdringen van milieu- en hinderregels die onnodig economische dynamiek in stedelijke milieu's beknotten en een sterkere regie van de provincie in het vestigingsbeleid van gemeenten. Daarnaast dient er een locatiebeleid te komen dat recht doet de mobiliteitswensen van werknemers en burgers en een relatie hebben met de beschikbare vervoersalternatieven. Intergemeentelijke ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige bedrijfslocaties met een goede mobiliteitsmix verdient om die reden de voorkeur boven versnipperde kleinschalige ontwikkelingen. De provincie moet waarborgen dat er voldoende en betaalbare kleinschalige bedrijfsruimten en winkelpanden beschikbaar zijn.

  7. Actieprogramma toeristisch beleid moet er nu snel komen
    De sectoren toerisme, recreatie en horeca worden door de gemeente stiefmoederlijk bedeeld. In een nieuw op te stellen Actieprogramma Toeristisch Beleid dienen deze sectoren als volwaardige economische pijler in staat te worden gesteld te innoveren en hun aantrekkelijkheid en diversiteit te verbeteren. De ontwikkeling en bereikbaarheid van kustlocaties, de mogelijkheden voor toerisme en recreatie in groene gebieden en promotie en acquisitie in binnen- en buitenland zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.

  8. Ontwikkel een Kleine Kernen Beleid (KKB)
    Naar voorbeeld van het Grote Steden Beleid dient de provincie een Kleine Kernen Beleid te ontwikkelen waarin oog is voor het waarborgen van een voldoende voorzieningenniveau in kleinere kernen, voldoende woningbouw en ruimte om te ondernemen, herbestemming van agrarische gebouwen en creatie van (nieuwe) ambtelijke bedrijvigheid.

  9. Bestuurlijke slag- en daadkracht versterken

    De internationalisering en ook regionalisering van de economie stelt nieuwe eisen aan de inrichting van het bestuurlijk stelsel. Om die reden moet snel helderheid komen over de onderlinge verhoudingen tussen provincie en het ROA, moet versnippering in de portefeuilleverdeling van de nieuwe gedeputeerden worden tegengegaan en dienst in Noord-Holland Zuid een Regionale Vervoersautoriteit de aanleg en financiering van infrastructuur en OV-voorzieningen te sturen. De rol van het Sociaal-Economisch Overlegorgaan Noord-Holland (SEON) dient versterkt te worden, onder meer met een onafhankelijke voorzitter.

  10. Focus op resultaat

    MKB Noord-Holland wil het nieuw te vormen provinciebestuur afrekenen op resultaten. Daadwerkelijke uitvoering van beleid en monitoring en evaluatie van de effecten van beleid moeten prioriteit krijgen. Naast een scherpere beoordeling van de kosteneffectiviteit van de inspanningen van de provincie moet meer aandacht komen voor de beëindiging van beleid, projecten en activiteiten die geen effect sorteren. Door te kappen in het woud van regels en subsidiestromen en door het aangaan van meer partnerships met het midden- en kleinbedrijf kan het draagvlak voor en betrokkenheid bij het provinciale beleid toenemen.

Voor meer informatie over het MKB-Manifest en specifieke regionale aanbevelingen:

(Bron: MKB Noordwest Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl