Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 26 Februari 2003 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord van start

De stuurgroep interregionale samenwerking (SIS*) heeft op 20 februari 2003 een standpunt ingenomen over de totstandkoming van een Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Dit standpunt zal ter besluitvorming worden voorgelegd aan de drie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en het bestuur van de meldkamer; in deze organisaties werken de 30 gemeentebesturen in Noord-Holland Noord samen.

Doel is een kwaliteitsverbetering bij het voorkomen en bestrijden van- en de hulpverlening bij ongelukken en rampen in Noord-Holland Noord; dit door het onder één dak brengen van de nu nog verschillend georganiseerde hulpdiensten.

Voorstel is te komen tot een Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Deze Veiligheidsregio zal bestaan uit één regionale brandweer, de meldkamer voor ambulance/CPA en brandweer en de Geneeskundige Hulpverlening (GHOR). De laatste twee zijn al werkzaam op het niveau Noord-Holland Noord. Het werkgebied van deze Veiligheidsregio is dan gelijk met dat van de regionale politie, waarmee nauw wordt samengewerkt.

Eerste activiteit is een fusie per 1 januari 2004 van de drie huidige regionale brandweerorganisaties tot een regionale brandweer Noord-Holland Noord, waarvan het hoofdkantoor te Alkmaar zal worden gevestigd.

Ook zullen de meldkamer en de geneeskundige hulpverlening in deze organisatie worden opgenomen.

De SIS onderschrijft verder de noodzaak te komen tot een fusie van de huidige drie Gewestelijke Gezondheids Diensten (GGD), opdat uiterlijk in 2007 de gehele hulpverlening integraal en op het niveau van Noord-Holland Noord zal functioneren.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de bijlage, waarin het SIS-advies is opgenomen.

Dit advies wordt ter besluitvorming voorgelegd aan der besturen van de drie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Noord-Holland Noord en de meldkamer.

*) De SIS bestaat uit:


Bijlage

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Stuurgroep Interregionale Samenwerking
20 februari 2003

Inleiding

De veiligheid van en de hulpverlening aan de burgers in Noord-Holland Noord kan in de toekomst alleen gewaarborgd worden en kwalitatief worden verbeterd, als de samenwerking en de coördinatie tussen de hiervoor verantwoordelijke diensten en disciplines wordt versterkt en er een eenduidige aansturing kan plaatsvinden.

Eén van de middelen om dit te bereiken is de organisaties van politie, brandweer en medische hulpverlening op hetzelfde territoriale niveau te brengen en de onderlinge samenwerking te intensiveren en bestuurlijk te formaliseren.

Door de rijksoverheid is het gebied Noord-Holland Noord (Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland) aangewezen als het niveau waarop deze samenwerking gestalte dient te krijgen.

De regionale politie, de meldkamer, de Spoedeisende Medische Hulpverlening (SMH) en de Geneeskundige Hulpverlening bij Rampen (GHR) zijn al op dit niveau georganiseerd, zij het in afzonderlijke organisatorische en bestuurlijke eenheden.

De meldkamer voor brandweer en ambulancezorg is gecolokeerd met de meldkamer van de politie en gehuisvest in de brandweerkazerne te Alkmaar.

Voorlopige visie: een brede hulpverleningsorganisatie in Noord-Holland Noord.

De besturen van de drie betrokken intergemeentelijke samenwerkingsverbanden hebben in 2001 het voorstel aan de gemeenten in Noord-Holland gedaan om de onder hen ressorterende diensten op een gelijk niveau te clusteren en onder te brengen in een brede hulpverleningsorganisatie Noord-Holland Noord.

De gedachte was hierin de te fuseren regionale brandweren, de te fuseren GGD-en, de reeds gefuseerde regionale meldkamer en de GHR onder te brengen.

Daarmee zou tevens de gewenste territoriale congruentie met de regiopolitie tot stand zijn gebracht.

Gemeenschappelijke regeling hulpverlening Noord-Holland Noord.

Op basis van de hiervoor genoemde uitgangspunten is een gemeenschappelijke regeling welke als bestuurlijk kader kan dienen, in 2002 aan de gemeentebesturen aangeboden en door de meeste gemeenten geaccordeerd.

Voortgang van de fusietrajecten GGD en Brandweer.

Begin 2002 trad er stagnatie op in het fusieproces van de drie GGD organisaties, deze werd voorlopig opgeschort.

Knelpunten die hiervoor aanleiding waren zijn onder meer de inhoud en vormgeving van de verschillende vormen van geneeskundige preventie en gezondheidszorg.

Tevens bleek er geen overeenstemming te zijn over de locatie van het nieuwe GGD-hoofdkantoor.

Mede hierdoor ontstond ook een vertraging in het fusieproces van de regionale brandweerorganisaties.

Bestuurlijke overeenstemming over een regionale veiligheidsorganisatie.

De Stuurgroep Interregionale Samenwerking waarin de drie gewestbesturen zijn vertegenwoordigd, heeft zich beraden over de ontstane situatie en overleg gevoerd om uit de dreigende impasse te komen.

Hierbij is de Commissaris van de Koningin, de heer Borghouts om advies gevraagd.

Het beraad is op 23 januari 2003 afgerond met overeenstemming over onderstaand voorstel.

Voorstel van de Stuurgroep Interregionale Samenwerking.

Aan de gewestbesturen en vervolgens aan de 30 gemeentebesturen wordt gevraagd in te stemmen met onderstaande uitgangspunten en het voorgestelde proces met tijdschema.

Kern is dat er een Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wordt ingericht door bestuurlijke en organisatorische samenvoeging van de regionale brandweer, de meldkamer en de GHR; deze Veiligheidsregio dient uiterlijk 1 januari 2004 te zijn gerealiseerd.

Dit vereist realisering van de voorgenomen fusie van de 3 regionale brandweerorganisaties eveneens uiterlijk per 1 januari 2004.

Vastgesteld is dat een fusie van de 3 GGD-en nog steeds wordt onderschreven maar gezien de huidige situatie over enige tijd doch uiterlijk in 2005 weer zal worden opgepakt

Dan zal opnieuw een procedure worden gestart om te komen tot een fusie van de drie GGD-organisaties; deze fusie zal uiterlijk in 2007 gerealiseerd moeten zijn.

Het hoofdkantoor van de gefuseerde GGD zal worden gevestigd in Schagen

Uitgangspunten voor de verdere realisering van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de fusie van de regionale brandweer.

  1. de meldkamers van politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening zijn en blijven gecolokeerd in Alkmaar en worden te zijner tijd geïntegreerd
  2. het hoofdkantoor van de veiligheidsregio wordt gehuisvest in Alkmaar
  3. naar plaats en functies van het bureau SMH/GHOR zal een nader onderzoek plaatsvinden dat voor 1 juli 2003 moet zijn afgerond
  4. de fusie van de regionale brandweer dient uiterlijk op 1 januari 2004 te zijn gerealiseerd
  5. de brandweercommandant van de toekomstige regionale brandweer Noord-Holland Noord wordt rond de zomer van 2003 aangesteld
  6. het voorzitterschap van de besturen van de verschillende onderdelen van de gefuseerde organisaties wordt vooralsnog over verschillende personen verdeeld op de volgende wijze:
  7. a. regionale politie NHN burgemeester van Alkmaar

    b. veiligheidsregio NHN: burgemeester van Den Helder

    c. regionale GGD NHN: burgemeester van Hoorn

  8. ten behoeve van de fusie van de regionale brandweer wordt per maart 2003 een extern programmamanager aangesteld; de kosten worden voor 50% vergoed door het ministerie van BZK, de restantkosten worden naar rato van het inwonertal verdeeld over de drie gewesten.
  9. de bestuurlijke sturing van het fusieproces brandweer ligt bij de SIS. Voor de dagelijkse sturing is door de SIS Mw. L. Jansen-van der Gevel (burgemeester van Niedorp) als coördinerend burgemeester benoemd, de heer J.M. Staatsen (burgemeester van Den Helder) zal als haar plaatsvervanger en klankbord fungeren.

Tijdschema proces fusie brandweer en realisering veiligheidsregio

  1. maart 2003 besluitvorming over dit document in de drie gewestbesturen en bestuur meldkamer
  2. maart 2003: aanstelling programmamanager fusie brandweer (tot 1.1.2004)
  3. maart-april 2003: opstellen en vaststellen Plan van Aanpak door SIS
  4. april-september 2003: uitvoeren Plan van Aanpak en actualisering gemeenschappelijke regeling
  5. september 2003: informatiedag voor raadsleden
  6. oktober 2003: besluiten over fusie en gem.regeling door gemeenteraden
  7. najaar 2003: regionaal commandant treedt in dienst
  8. 1 januari 2004: de Regionale Brandweer NHN is operationeel en bestuurlijk een feit; de veiligheidsregio is bestuurlijk geformaliseerd.

Aldus vastgesteld in de vergadering van de Stuurgroep Interregionale Samenwerking Noord-Holland Noord, op 20 februari 2003.

Mw. M. van Rossen
Voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord Kennemerland

Dhr. J.W. Haanstra
Voorzitter van het Samenwerkings Orgaan Westfriesland

Dhr. J. M. Staatsen
Voorzitter van het Gewest Kop van Noord-Holland

Einde Bijlage


Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl