Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 21 Februari 2003 Verkiezingen Provinciale Staten

Op 11 maart kunt meedoen aan het kiezen van een nieuw provinciaal bestuur. Maar hoe zit dat ook al weer in elkaar bij de Provincie?

Waar

Het provinciebestuur is te vinden in de provinciehoofdstad Haarlem. Het provinciehuis is ondergebracht in het historische Paviljoen Welgelegen aan de rand van de Haarlemmerhout.

Hoeveel statenleden

Het algemeen bestuur van de provincie wordt gevormd door provinciale staten (ook wel PS genoemd). In Noord-Holland tellen PS 79 leden. Ze worden eens in de vier jaar gekozen. Na de verkiezingen van 11 maart wordt dat aantal verhoogd tot 83, omdat de provincie de grens van 2,5 miljoen inwoners is gepasseerd. Het aantal Statenleden houdt verband met het inwonertal. Stemgerechtigd is iedere Nederlander die in de provincie woont en 18 jaar of ouder is.

Werkwijze

PS vergaderen één of twee keer per maand in het provinciehuis in Haarlem. Daarnaast komen statenleden bijeen in kleinere groepen (de commissies), die zich bezig houden met specifieke onderwerpen, zoals milieu, economische zaken en ruimtelijke ordening. Het statenwerk wordt niet als dagtaak beschouwd en statenleden krijgen dan ook geen salaris, alleen een vergoeding. Provinciale staten kiezen uit hun midden een dagelijks bestuur: het college van gedeputeerde Staten (in de wandeling: GS). Noord-Holland heeft nu zeven gedeputeerden, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beleid, maar de werkzaamheden onderling hebben verdeeld in portefeuilles.

Duaal bestel

Na de verkiezingen van maart 2003 gaan de provincies over op duaal bestuur. Besturen en controleren worden uit elkaar gehaald om duidelijker te maken wie waarvoor verantwoordelijk is. GS besturen en PS controleren. Gedeputeerden maken dan geen deel meer uit van provinciale staten en GS-leden kunnen ook ‘van buitenaf’ worden benoemd. Dat dualistisch besturen vraagt een andere manier van denken en doen voor zowel GS als PS. Men zal meer als in het Haagse te werk gaan, met regering en parlement.

De commissaris

De commissaris van de Koningin mr. H.C.J.L. (Harry) Borghouts is voorzitter van gedeputeerde staten en provinciale staten. Hij is niet gekozen, maar benoemd door de Kroon, dat zijn de Koningin en de ministers. De commissaris is het meest bekende gezicht van de provinciebestuurders, zeg maar het provinciale boegbeeld. Hij houdt zich onder meer bezig met openbare orde en veiligheid, internationale betrekkingen en communicatie.

Middenbestuur

De provincie is het democratisch middenbestuur. Ze houdt zich bezig met heel veel verschillende taken, met als kenmerk dat het gaat om zaken die niet bij het rijk horen en te groot zijn voor gemeenten. De provincie is vaak een gebiedsgerichte regisseur die bij de uitoefening van haar taken nauw samenwerkt met andere overheden (rijk, gemeenten, waterschappen), het bedrijfsleven, organisaties en instellingen. Ze wil opereren als daadkrachtige bestuursautoriteit voor het grondgebied van de provincie.

Ruimtelijke ordening

Dit is de belangrijkste taak van de provincie. Nederland is dichtbevolkt, voor ieder stukje land zijn wel tien bestemmingen te bedenken. Het is aan de provincie om hier lijn in aan te brengen. Samen met anderen, zoals andere overheden, het bedrijfsleven, belangengroeperingen en natuurlijk ook de burgers. In streekplannen geeft zij in hoofdlijnen aan waar ondermeer huizen, landbouwgebieden, natuurgebieden en bedrijfsterreinen mogen komen. Deze streekplannen moeten passen binnen de plannen die het rijk maakt voor heel Nederland. Gemeenten maken bestemmingsplannen, die behoren te passen in de provinciale streekplannen..

Water en Milieu

De provincie verleent milieuvergunningen aan de grotere fabrieken en bedrijven. Daarnaast zorgt zij, indien nodig, voor de schoonmaak van verontreinigde terreinen. Ook stimuleert de provincie milieuvriendelijke afvalverwerking en maakt zij afspraken met bedrijven om stank en luchtverontreiniging terug te dringen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op ongeveer 600 industriële en afvalverwerkende bedrijven. Samen met Rijkswaterstaat en de waterschappen regelt de provincie dat rivieren, sloten en plassen bevaarbaar blijven, dat er schoon zwemwater is en dat het afvalwater van huishoudens en fabrieken gezuiverd wordt. Ook wordt gewerkt aan de kustveiligheid.

Verkeer en Vervoer

Wegen houden zich meestal niet aan de gemeentegrenzen. Daarom zorgt de provincie voor de aanleg van wegen, fietspaden en het bouwen van bruggen en viaducten. En ook de verkeersveiligheid is een belangrijke taak van de provincie. De provincie is verder belast met onderhoud en beheer van 600 km wegen, 190 km vaarwegen en openbaar vervoervoorzieningen.

Economie

De provincie heeft een stimulerende taak met betrekking tot de provinciale economie. Het provinciebestuur spant zich in om economische ontwikkeling en werkgelegenheid te bevorderen. Sommige provincies hebben hiervoor samen met andere overheden en het bedrijfsleven zelfs speciale ontwikkelingsmaatschappijen opgericht.

Natuur en landschap

De provincie werkt aan het instandhouden en ontwikkelen van natuur en landschap. Zij doet dit samen met het rijk, landbouworganisaties, natuurbeschermers en landschapsstichtingen. Het gaat bij deze taak ondermeer om het behoud van waardevolle natuurlandschappen en het stimuleren van het behoud van natuurwaarden in agrarisch gebied. Ook heeft Noord-Holland de zorg voor 10.000 ha openlucht recreatiegebied.

Welzijn en cultuur

Ook hierbij speelt de provincie een stimulerende rol. Onder welzijn en cultuur vallen ondermeer de geestelijke gezondheidszorg, bibliotheekwerk, toezicht op verzorgings- en verpleeghuizen, cultuur, recreatie en sportbeoefening. Noord-Holland doet veel aan cultuurparticipatie en –educatie en het behoud van het cultureel erfgoed.

Toezicht op gemeenten

Hoewel ze steeds meer eigen bevoegdheden krijgen, houdt de provincie nog wel toezicht op de gemeenten. Ze kijken voornamelijk of de gemeenten hun begroting wel op orde hebben. Ook de waterschappen staan onder toezicht van de provincie.

Wie betaalt dat

Noord-Holland krijgt haar geld voornamelijk uit twee bronnen: de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting en de algemene belastinginkomsten van het rijk. Het geld is voor een deel uitsluitend bestemd voor bepaalde doelen, zoals het openbaar streekvervoer of de jeugdzorg. Ruim 225 miljoen euro van de begroting van rond 400 miljoen euro kunnen provinciale staten elk jaar zelf besteden.

Grote projecten

Voor grote projecten zijn er bovendien uit verkoop van energiebedrijven (PEN en UNA) extra investeringsgelden beschikbaar gekomen. De PEN-gelden worden besteed voor het Fonds Investeringen Noord-Holland. Sinds 1996 stortte de provincie er 203 miljoen euro in en die zijn nu vrijwel geheel besteed. Zo maakt zij duidelijk dat haar plannen en beleid niet alleen van papier zijn, maar ook worden uitgevoerd. Daarbij krijgt de verkeersinfrastructuur de meeste aandacht – en dus geld. Maar ook voor de groene projecten, duurzame energie, ouderenvoorzieningen en regionale economie zijn vele tientallen miljoenen uitgetrokken. Voorbeelden zijn de Natuurbrug Zanderij Crailo en herstel van het Fort in Vijfhuizen. Noord-Holland kreeg voor haar aandeel UNA 300 miljoen euro, die de provincie wil besteden aan grote investeringsprojecten. Dat geld gaat onder meer naar een groot wegproject tussen Hoofddorp en Uithoorn (N201), de stedelijke vernieuwing (ISV), de Hermitage aan de Amstel, aankoop natuurgebied, verbetering vaarroutes en de aanleg van het Wieringerrandmeer. (Bron: Gemeente Niedorp)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl