Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 5 September 2000 Kabinet geeft extra geld voor wachtlijsten

AMSTERDAM - Het kabinet trekt dit jaar É 200 mln extra uit voor het terugdringen van de wachtlijsten. De helft van de extra middelen mogen ziekenhuizen inzetten voor het aantrekken van specialisten. Het overige deel is bestemd voor materiaal en apparatuur.

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft extra middelen gekregen nadat zij in een rapportage aan de ministerraad heeft laten zien dat met wachtlijstgeld daadwerkelijk meer behandelingen zijn verricht. Het is eerste keer dat VWS voorafgaande aan Prinsjesdag verantwoording aflegt over de besteding van het geld.

De É 200 mln die de ziekenhuizen ontvangen komt bovenop de eerder aangekondigde extra uitgaven voor gezondheidszorg. Vorige maand werd duidelijk dat het kabinet É 1,2 mrd extra gaat uitgeven aan onderwijs, defensie en gezondheidszorg. Naar de zorg vloeit meer dan É 350 mln.

Uit de rapportage van Borst (1 september-brief) blijkt dat patiŽnten korter wachten dan een jaar geleden. Voor bijvoorbeeld oogopera(dagopname) is de gemiddelde wachttijd gedaald van 12 naar 10 weken. Voor orthopedische ingrepen (dagopname) is de wachttijd gedaald van 9 naar 8 weken. Borst concludeert dat de middelen goed zijn besteed. De ziekenhuizen konden vorig jaar circa É 100 mln inzetten voor een inhaalslag bij de wachtlijsten en É 167 mln voor het verminderen van de werkdruk. Over dit laatste zal Borst op Prinsjesdag verantwoording afleggen.

Tegenover de groei van het aantal behandelingen staat dat de vraag naar zorg sterker groeit dan verwacht. De wachtlijsten worden, zoals eerder dit jaar duidelijk werd, niet korter. De extra wachtlijstmiddelen plus de volumegroei die het regeerakkoord heeft geraamd, zijn samen niet voldoende om de wachtlijstproblematiek afdoende op te lossen.

Momenteel vindt, door de veroudering van de bevolking, vooral een sterke groei plaats van het aantal patiŽnten met hartziekten, beroertes, heupfracturen, gezichts- en gehoorstoornissen en allerlei vormen van kanker.

Van de meer dan de É 218 mln waarmee dit jaar de wachtlijsten voor verpleging en verzorging worden bestreden, is ongeveer É 50 mln niet besteed. Dat komt vooral doordat de bouw van verpleeghuizen vertraging opliep. Te optimistische ramingen en nieuwe samenwerkingsverbanden tussen aanbieders van zorg en langzame bouwprocedures zorgen ervoor dat het bouwtempo langzamer gaat dan verwacht.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl