Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 5 September 2000 VNO-NCW bevreesd voor loon-prijsspiraal

DEN HAAG ó De ondernemingsorganisatie VNO-NCW waarschuwt dat 'we met zijn allen moeten zien te voorkomen' dat in 2001 'gevaarlijke loon-prijsspiralen in gang worden gezet'. VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven zei dit maandag op een persconferentie waarin hij vooruitblikte naar het komende cao-seizoen.

Schraven typeert 2001 als 'het bijzondere lastenverlichtingsjaar'. Alleen al door het nieuwe belastingplan zullen de netto-inkomens in Nederland dan met gemiddeld 5% toenemen. De tegelijkertijd geplande btw-verhoging dreigt de toch al oplopende inflatie komend jaar verder op te jagen. Schraven zegt 'dat er volgend jaar echt een inflatiegolf dreigt' als daarbovenop in de 'economische euforie een te sterke nadruk komt te liggen op consumerende loonsverhogingen'. Dit jaar zijn de cao-lonen gemiddeld 3,2% gestegen. Schraven bepleit dat dit volgend jaar hooguit 2% wordt.

De oproep van ambtenarenbond Abvakabo FNV om iedereen in de collectieve sector volgend jaar een maand extra salaris te geven, wijst Schraven vanwege deze risico's van een loon-prijsspiraal volledig van de hand.

Om het inflatiegevaar te neutraliseren bepleit de VNO-NCW-voorzitter dat in 2001 in de cao's nog meer flexibele, resultaatafhankelijke loonbestanddelen worden afgesproken. Bovendien zouden cao's financieel meer moeten 'investeren' in afspraken over 'verstopt geld', bijvoorbeeld over scholing. Afspraken die niet in structurele loonverhogingen neerslaan.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl