Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 08 Augustus 2002 Blauwwieren kunnen zwemmers last bezorgen

Met de oplopende temperaturen en de behoefte aan verkoeling zoeken veel mensen het water op. Water om te drinken maar ook om in te zwemmen. Dat is niet altijd zonder gevaar voor de gezondheid van mens en dier. De factoren zonlicht, warmte en bemestende stoffen zijn namelijk de hoofdingrediënten om algen(wieren)groei te stimuleren. Een niet zo fraai staaltje hiervan is elk jaar weer waar te nemen in de Adriatische Zee nabij het Italiaanse Venetië waar geloosde meststoffen vanuit de Po-vlakte, een extreme algengroei op gang brengt.

Algen zijn in een grofweg drie hoofdgroepen te onderscheiden. In het vroege voorjaar ontwikkelen zich de Kiezelwieren, vervolgens krijgen de Groenwieren door de oplopende temperaturen de overhand. Bij extreme warmte sluiten de Blauwwieren deze mogelijke kringloop.

Ideale broedkamer

Extreme groei van Groenwieren zorgt voor ondoorzichtig water waarna door de afname van licht de groei vertraagt. Het vormt echter tegelijkertijd een ideale broedkamer voor Blauwwieren zodra het water een temperatuur bereikt tussen de 20°C en 30°C.

Gedurende de zomerperiode zijn Blauwwieren dominant In een aanzienlijk deel van de Nederlandse oppervlaktewateren. Zij vormen op grote wateroppervlakten flinke drijflagen die een dempend effect op de golfslag hebben.

Schadelijk

Afgestorven Blauwwieren geven stankoverlast maar zijn daarnaast ook schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. De Blauwwieren produceren bij het uiteenvallen toxines die op verschillende manieren werkzaam zijn in het lichaam van mens en dier. Bij huidcontact ontstaat een witgrijze laag op de huid. Na opdroging treedt er jeuk op in de liesstreek, rond de mond, neus en ogen. Voor zover bekend leidt huidcontact met blauwwieren niet tot “onacceptabele” gezondheidsschade.

Het doorslikken van blauwwieren zorgt voor klachten variërend van misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Chronische belasting kan zelfs leiden tot beschadiging van de lever! De risico’s voor de gezondheid zijn onder meer afhankelijk van het lichaamsgewicht en conditie van de persoon. Kinderen zijn daarom ook kwetsbaarder dan volwassenen.

Gezond watersysteem

De waterschappen proberen - conform de doelstellingen geformuleerd in het Waterbeheersplan-2 - een “gezond” watersysteem in stand te houden. Met “gezond” bedoelt zij een waterstelsel met weinig voedingsstoffen, helder water en een evenwichtige opbouw in water- en oeverplanten en vissen. Het in kaart brengen van gebieden met een hoge bemestingsdruk is één van de taken van de waterkwaliteitsbeheerder. Met het oog op het vaststellen van die waterkwaliteit worden met name in de zomerperiodes analyses uitgevoerd naar het voorkomen van Blauwwieren. (Bron: Hollands-Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl