Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 31 Augustus 2000 Fiscus werkt efficiŽnter door de aanwezigheid van ficus

AMSTERDAM - Planten bevorderen de arbeidsproductiviteit, blijkt uit nieuw en binnenkort te publiceren onderzoek. Fabels van de plantenlobby of een doorbraak in groen inzicht? Planten hebben een directe invloed op de arbeidsproductiviteit. De aanwezigheid van planten verhoogt de kwalitatieve arbeidsproductiviteit van kantoormedewerkers. En deze 'mate van efficiency' is het grootst bij mensen die langer dan vier uur achter hun beeldscherm zitten. Dat blijkt uit binnenkort te publiceren onderzoek dat in opdracht van Bloemenbureau Holland is gehouden in het gebouwencomplex van de Belastingdienst in Winterswijk.

Naast een directe relatie tussen planten en arbeidsproductiviteit is ook een indirecte link aangetroffen. Planten hebben namelijk ook een positief effect op de kwaliteit van de werkruimte en het welbevinden van het personeel. Deze twee factoren, die in belangrijke mate samenhangen met de aanwezigheid van planten, dragen bij aan efficiŽnter werken.

De fiscus had wel interesse in het onderzoek, mede omdat ze toch een reorganisatie planden. In de periode daarvoor zeiden medewerkers ontevreden te zijn over de luchtkwaliteit op de werkplek. Ruim een derde klaagde over oog- en keelirritaties. Een kwart had last van werkdruk. En over de kwaliteit van de werkruimte was bijna 40% niet bepaald blij. Wellicht kunnen planten daar iets aan doen, dachten ze bij de fiscus.

De belastingambtenaren zijn zo een jaar lang proefkonijn geweest in een onderzoek van ingenieursbureau DHV AIB. Het bureau is bekend van een GBK-onderzoeksmethode (Gezond Bouwen Kwaliteit) die het samen met de Rijksgebouwendienst heeft ontwikkeld. Volgens ingenieur Anne van Dortmont bevat het onderzoek 'harde statistische gegevens'. 'Het is het eerste Nederlandse onderzoek dat eerdere veronderstellingen bevestigd. De ideeŽn daarover komen immers niet uit de lucht vallen', zegt Van Dortmont.

De conclusies van het Nederlandse onderzoek sluiten weliswaar aan bij eerdere bevindingen, maar al met al is meten van het effect van planten op de mens nog grotendeels onontgonnen terrein. En over de relatie tussen planten en arbeidsproductiviteit is al helemaal weinig bekend.

Tijdens een symposium van Plants for People in 1995 werd onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat de waardering van de omgeving positief is als er uitzicht is op planten. Amerikaans onderzoek van de universiteit van Washington, toonde al in 1996 aan dat de reactiesnelheid bij een computeropdracht op een werkplek 12% hoger ligt als er planten aanwezig zijn dan als die er niet zijn. Hierbij ging het echter om kantoorruimtes zonder ramen.

Noors onderzoek uit 1997 heeft aangetoond dat planten gezondheidsklachten bij werknemers doen afnemen met 25%.

De belangrijkste conclusie van het nieuwe onderzoek is, volgens Van Dortmont, dat er 'een verband bestaat tussen welbevinden, beoordeling van de kwaliteit van de werkomgeving en de beoordeling van de mate waarin men efficiŽnt werkt'. Dit verband is het sterkst bij beeldschermwerkers, of mensen die lang achter een bureau zitten, aldus Van Dortmont.

Wat er met de resultaten van het onderzoek gebeurt weet de onderzoeker niet. 'Misschien komt er vervolgonderzoek. Dat zou nodig kunnen zijn om erachter te komen waarom er een directe relatie is tussen productiviteit en planten.'

Of de conclusies door de Belastingdienst zijn overgenomen weet Van Dortmont niet. 'Al zijn de planten wel blijven staan.'

De bloemen- en plantenlobby heeft direct belang bij een positief onderzoeksresultaat. Dat Bloemenbureau Holland de opdrachtgever is, zal dan ook niemand verbazen. Vorig jaar besteedde het Bloemenbureau É 75.000 aan onderzoek naar het effect van planten. Dit jaar is het opgelopen tot É 125.000. 'Op het moment hebben we een onderzoek lopen in AustraliŽ, naar het effect van planten op de luchtverversing', zegt woordvoerder Arnoud Kwint. 'Jarenlang is er een beetje lacherig gedaan over planten, maar de onderzoeksresultaten worden nu wereldwijd snel opgepakt. In Japan experimenteren ze zelfs al met het filteren van uitlaatgassen door planten langs de weg te poten.'(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl