Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 31 Augustus 2000 Voor 57 miljoen nieuw beleid in Noord- Holland

HAARLEM - Ruim 57 miljoen gulden trekt de provincie Noord-Holland komend jaar uit voor nieuw beleid. Het meeste geld - meer dan 8,4 miljoen - gaat naar de zorgsector. Voor wegenbeheer en de aanleg van nieuwe fietspaden wordt bij elkaar 6,5 miljoen gulden uitgetrokken. De totale uitgaven van de provincie belopen volgend jaar bijna 0,8 miljard gulden. Dit blijkt uit de begroting van Gedeputeerde Staten voor 2001.

Gedeputeerde Staten wil de komende jaren niet zozeer een subsidiŽrende alswel een investerende overheid zijn. Anders gezegd: niet wachten op iemand die aanklopt voor steun, maar actief plannen ontwikkelen die de leefbaarheid van de provincie verbeteren. Dat moet ook vooral de burger duidelijk worden, die vervolgens meer interesse in de provinciale politiek krijgt. En dat moet dan zijn weerslag krijgen tijdens de volgende statenverkiezingen.

De uitgaven die GS plant voor 2001 kunnen gedaan worden dankzij de goed gevulde fondsen van de provincie, waar -mede door de verkoop van aandelen UNA - vele honderden miljoenen guldens in zitten. Dat dit geen garantie hoeft te zijn voor grote investeringen, bleek vorig jaar, toen voor 2000 'slechts' 19 miljoen gulden nieuw beleid werd begroot. Met name gedeputeerde mevrouw L. Klijn kreeg voor die zuinigheid de rekening gepresenteerd: de Staten waren eensgezind in hun oordeel dat de knip wijder open moet.

Duurzame energie

Daar geeft GS nu dus gehoor aan, met de nadruk op uitgaven voor de zorg, voor het verkeer en voor automatisering van het eigen apparaat, dat mee moet kunnen met de ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in het bedrijfsleven. Ook is veel geld uitgetrokken voor duurzame energie, werkgelegenheidsprogrammaís, landbouw, natuur, stedelijke vernieuwing en de ontwikkeling van het Noordzeekanaal en Zeepoort IJmond. De provinciebegroting 2001 is toegespitst op gedeputeerden, net zoals die van het Rijk verdeeld is naar ministers. Gedeputeerde E. Neef (zorg, welzijn en cultuur) krijgt verreweg het meeste geld voor nieuw beleid: meer dan 17 miljoen gulden. Goede tweede is zijn collega mevrouw A. Wildekamp-(milieu, water en groen), die 10,2 miljoen te verdelen heeft. H. de Boer (wegen, verkeer en vervoer) blijft hier met 10,1 miljoen gulden nipt achter.

PvdA winnaar

Op de vierde plaats staat gedeputeerde B. Verburg (economie, landbouw en Europa), die 7,2 miljoen mag besteden, gevolgd door mevrouw Goijert (openluchtrecreatie en personeel) die 4,3 miljoen krijgt, commissaris van de koningin J. van Kemenade (3,7 miljoen voor onder meer communicatie en veiligheid) en gedeputeerde H. Meijdam (ruimtelijke ordening en bestuur) met 3,1 miljoen. Hekkensluiter is de opsteller van de begroting, mevrouw L. Klijn, die voor zichzelf slechts 1,3 aan nieuw beleidsgeld nodig heeft.

Verdeeld naar partij blijkt de PvdA verreweg het meest te mogen uitgeven (27,4 miljoen), gevolgd door de VVD (14,5) en het CDA(11,5).

Overigens komt lang niet het hele bedrag van 57 miljoen direct bij de bevolking terecht. Zeker 13 miljoen gulden trekt de provincie uit voor het bijspijkeren van eigen ambtenaren, salarissen, huisvesting, lobby- en promotiekosten.

Vuurwerkramp

De meest in het oog springende uitgaven op een rijtje:

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl