Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

28 Augustus 2000 Malariamuggen als verstekelingen per vliegtuig naar Europa en VS

GEN»VE - Malariamuggen die vanuit Afrika of AziŽ als verstekeling de vlucht overleven, kunnen in Europa of Noord-Amerika ook niet-vakantiegangers besmetten met de ziekte.

Dit is des te gevaarlijker omdat een arts geen rekening houdt met malaria bij iemand die niet op reis is geweest.

Onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwen voor de grote risico's van 'luchthavenmalaria'. Drie deskundigen hebben er een studie naar gedaan. Ze pleiten ervoor dat vliegtuigen altijd worden gedesinfecteerd als ze uit risicogebieden komen.

In de afgelopen dertig jaar hebben 12 landen 87 gevallen gerapporteerd van luchthavenmalaria. Frankrijk telde 26 gevallen, BelgiŽ 16 en het Verenigd Koninkrijk 14. Het relatief hoge aantal in Frankrijk en BelgiŽ komt omdat daar veel vluchten uit Centraal en West-Afrika binnenkomen, gebieden waar de malariamug leeft.

Volgens de onderzoekers van de WHO zijn zeker vijf mensen overleden aan de gevolgen van de besmetting. Vaak duurde het lang voordat artsen ontdekten dat de patiŽnt malaria had. In een geval in Zwitserland duurde dat zelfs 31 dagen.

De kosten van behandeling tegen malaria kunnen oplopen tot zo'n 65.000 gulden per persoon. De onderzoekers wijzen erop dat dit veel meer is dan de kosten voor desinfectering van vliegtuigen.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl