Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 25 Augustus 2000 Winkels dicht door tekort aan personeel

DEN HAAG - Steeds meer winkels zijn korter open omdat de eigenaren niet genoeg personeel hebben. De winkels gaan vroeger dicht, later open of zijn één dag in de week gesloten. De ondernemingsorganisatie MKB Nederland maakt zich grote zorgen over de winkelsluitingen. Maar ook buiten de detailhandel worden de problemen door de oplopende personeelstekorten steeds groter. Metaalbedrijven weigeren bijvoorbeeld nieuwe orders.

Precieze cijfers over het aantal winkels dat noodgedwongen de deuren dicht houdt, heeft MKB Nederland niet. ,,Maar het is duidelijk dat het er steeds meer worden. Kijk maar om je heen. Bij veel winkels zag je het afgelopen jaar een brief op de ramen met de tekst ’collega’s gezocht'. Nu worden ze vaker vervangen door de mededeling 'wegens personeel gebrek op maandag gesloten'. Dat is absoluut een nieuw fenomeen", zegt Van Delft, secretaris arbeidsmarktbeleid.

MKB Nederland krijgt de laatste tijd steeds meer meldingen binnen van ondernemers die de openingstijden aanpassen omdat ze niet genoeg mensen hebben om de zaak te bemannen. ,,Slechts het topje van de ijsberg durft er voor uit te komen. Ondernemers zijn bang dat ze daardoor helemaal niet meer aantrekkelijk zijn voor werkzoekenden. Omdat die al snel zullen denken 'die baas betaalt zeker een slecht salaris of biedt geen leuke werkplek'.

Grote zorgen

Van Delft maakt zich grote zorgen. ,,Bij de ondernemers die hun winkel sluiten, is het water echt tot de lippen gestegen. Velen hebben eerst geprobeerd de personeelstekorten op te vangen door zelf meer uren te draaien of door werknemers over te laten werken. Vaak zie je dat ook de partners worden ingeschakeld om de boel op te vangen. Pas als dat allemaal niet is gelukt, gaan ze over tot het verkorten van de openingstijden."

Ook bedrijven in andere sectoren dan de detailhandel moeten allerlei noodgrepen toepassen om nog te kunnen blijven draaien. ,,Werknemers- in bouw-, metaal- en installatiebedrijven lopen nu echt op het puntje van hun tenen."

In metaalbedrijven wordt volop overgewerkt in de avonden en op zaterdag. ,,Ook worden er steeds vaker orders geweigerd omdat ze geen mensen hebben om ze uit te voeren", zegt de woordvoerster van de Metaalunie.

Nederland kampt met een recordaantal vacatures zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend.

Het aantal openstaande banen bij particuliere bedrijven bedroeg eind maart 201.00. Dat zijn er 33.000 meer dan eind vorig jaar. Daarboven op staan nog eens 15.000 vacatures open bij de overheid.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl