Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 24 Augustus 2000 Hof verwerpt opschorting octrooirichtlijn

DEN HAAG - Het Hof van Justitie in Luxemburg heeft een Nederlands verzoek afgewezen om de werking van de Europese richtlijn voor octrooien op biotechnologie op te schorten.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken gisteren aan de Tweede Kamer laten weten. De uitspraak Van de rechter betekent dat staatssecretaris Ybema van Economische Zaken en de Tweede Kamer de impasse rond het octrooi op genetisch gemodificeerde planten en dieren op korte termijn moeten zien te doorbreken.

Tijdens de parlementaire behandeling van de wijziging van de Rijksoctrooiwet in juni maakte een kamermeerderheid van PvdA en alle oppositiefracties ernstig bezwaar tegen het verlenen van octrooi op genetisch gemodificeerde planten en dieren.

Een kamermeerderheid wil daarmee niet akkoord gaan. Zij wil alleen biotechnologische uitvindingen voor octrooiering in aanmerking laten komen. Regeringsfracties VVD en D66 willen 'Octrooi op leven' wel mogelijk maken. Ybema meent dat de Europese richtlijn geen ruimte biedt om octrooi op planten en dieren uit te sluiten.

Juridisch gezien is Nederland nu in gebreke, want de richtlijn had op 31 Juli jongstleden geïmplementeerd moeten zijn. Praktisch heeft de uitspraak van het Hof op dit moment echter weinig consequenties, aldus de woordvoerder van de staatssecretaris. Ondernemers die in Nederland octrooi zouden aanvragen gaan weliswaar een uiterst lange procesgang tegemoet, maar zover hoeft het niet te komen. Meestal worden dergelijke octrooien in München aangevraagd, aldus de woordvoerder, en ook in Nederland van toepassing verklaard.

Ybema wacht nu eerst het gevraagde spoedadvies Van de Raad van State af.

Dat wordt in september verwacht. Daarna zal het debat met de Tweede Kamer worden hervat.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl