Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 24 Augustus 2000 Stilzwijgen over fusie in vastgoedsector

AMSTERDAM – De vastgoedfondsen Uni-Invest en Vastned Offices zwegen gisteren tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers in alle toonaarden over hun fusieplannen. Analisten gaan er steeds meer van uit dat de bestuurders van de twee fondsen het niet eens kunnen worden.

Een zegsman van Vastned Offices eerder deze maand aangegeven dat erbij de bekendmaking van de halfjaarcijfers meer details worden vrijgegeven over de fusie met Uni-Invest. Na de aankondiging van het samengaan begin juli is het muisstil gebleven. Oorspronkelijk zouden de twee onroerendgoedfondsen begin augustus meer bekend Maken over de krachtenbundeling.

Vastgoedanalisten denken dat de twee fondsen nog geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over de eisen van Richard Homburg, bestuursvoorzitter van Uni-Invest.

Hij maakt mogelijk aanspraak op enkele van zijn privileges als grootaandeelhouder van het vastgoedfonds, die hem in totaal ƒ 100 mln kunnen opleveren. Analisten vinden het een slechte zaak als Homburg zo'n bedrag uitgekeerd zou krijgen.

Uni-invest maakte gisteren bekend dat het resultaat na belastingen in het eerste halfjaar met 18% is gestegen tot € 48,4 mln. De totale bedrijfsopbrengsten stegen in die periode met bijna 20% tot € 77,5 mln. Deze groei is vooral te danken aan de toename van de huuropbrengsten. Het directe beleggingsresultaat per aandeel is ten opzichte van het eerste halfjaar van 1999 met 3% geklommen naar € 0,63.

De waarde van de vastgoedbezittingen bedroeg eind juni € 1 58 mrd, een lichte daling ten opzichte van de waarde eind december. In de eerste zes maanden werd voor € 3,7 mln aan panden verkocht en slechts voor € 3,7 mln geacquireerd. Door de meezittende markt omstandigheden realiseerde Uni-Invest bij de verkopen een verkoopresultaat van € 4,4 mln.

Uni-Invest blijft bij de eerder uitgesproken verwachting dat het directe beleggingsresultaat dit jaar met 2 tot 4% zal stijgen. De voorzichtigheid wordt mede ingegeven door een verhoogde belastingdruk, die het gevolg is van overnames van belaste vennootschappen.

Ook Vastned Offices, dat belegt in kantoren en bedrijfsruimten in Noordwest-Europa, en haar zusterfonds Vastned Retail publiceerden gisteren de cijfers over het eerste halfjaar. Het directe beleggingsresultaat van Vastned Offices groeide met 15% naar € 25,4 mln. Per aandeel steeg dit resultaat met ruim 10% naar € 1,51.

Eind juni had het kantorenfonds voor € 1,17 mrd aan vastgoed in portefeuille. Dat is bijna een derde meer dan aan het einde van het eerste halfjaar in 1999. Vooral in Noordwest-Europa zijn nieuwe panden aangekocht.

Vastned Retail, dat is gespecialiseerd in winkelbeleggingen in de eurozone, zag het directe beleggingsresultaat in de eerste zes maanden met ruim 14% stijgen tot € 27,2 mln. Per aandeel kwam dit resultaat 1% hoger uit op € 1,90. Ook het winkelfonds wist de portefeuille uit te breiden door de aankoop van nieuw onroerend goed.

Eind juni stond ervoor € 1,39 mrd aan vastgoed in de boeken, tegenover € 1,27 aan het eind van juni 1999. De nadruk van de winkelbeleggingen ligt in Nederland (49%) en Duitsland(17%).(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl