Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 22 Augustus 2000 Nederlandse overheid is lakse betaler

AMSTERDAM - Nederlandse overheidsinstanties zijn in Europa het meest laks als het op betalen aankomt. Slechts ťťn op de vijf betalingen vindt plaats binnen de vooraf bepaalde termijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van Dun & Bradstreet naar het betalingsgedrag van overheden en bedrijven in zes Europese landen.

Duitse overheidsinstanties betalen het snelst: 61,9% van de rekeningen wordt op tijd betaald. Op de tweede plaats van punctuele betalers staan Italiaanse overheidslichamen. Crediteuren krijgen niettemin slechts 35,1% van de betalingen binnen de vastgestelde termijn binnen. Belgische overheidslichamen betalen 30% van de rekeningen op tijd, gevolgd door Groot-BrittanniŽ (29,4%) en Frankrijk (27,9%). Nederland sluit de rij; leveranciers van goederen en diensten aan Nederlandse overheidsinstanties hebben na het verstrijken van de betalingstermijn pas 20,6% van betalingen binnen.

Het betalingsgedrag van Nederlandse bedrijven is sinds begin dit jaar verslechterd, zo blijkt verder uit het onderzoek van Dun & Bradstreet. Gemiddeld betalen bedrijven nu binnen 17,7 dagen na het verstrijken van de afgesproken termijn. Aan het begin van dit jaar was dat nog 17,1 dagen.

Dit past in de Europese trend. Gemiddeld genomen is in Europa het totale betalingsgedrag verslechterd van 16,4 dagen te laat, begin dit jaar, naar een overschrijding van de betalingstermijn van 16,6 dagen.

Het Europese Parlement heeft onlangs een richtlijn ter bestrijding van betalingsachterstanden bij handelstransacties goedgekeurd. De EU-lidstaten hebben twee jaar de tijd om deze richtlijn in nationale wet om te zetten. Overtreding van deze wet, waaraan ook overheden gehouden zijn, komt de debiteur op een financiŽle straf te staan.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl