Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 16 augustus 2000 Philips sleept grote order AT&T binnen

Levering van 1 miljoen opzetkastjes
AMSTERDAM - Het Amerikaanse kabel- en telecomconcern AT&T heeft bij Philips een miljoen settop boxen besteld. Hoeveel AT&T betaalt voor de opzetkastjes waarmee via de televisie internet toegankelijk wordt, is niet bekendgemaakt. Philips en AT&T kondigden gisteren ook aan samen te werken bij de verkoop van de opzetkastjes. Philips begint pas volgend jaar met de levering. De gehele order van een miljoen opzetkastjes is over een periode van drie jaar gespreid. Volgens een woordvoerder van Philips overweegt AT&T nog meer kastjes te bestellen. Of Philips de capaciteit heeft om de productie op te voeren, kon de woordvoerder niet zeggen.

Tot nog toe was het Amerikaanse elektronicaconcern Motorola de enige leverancier van opzetkastjes aan AT&T. Het bedrijf zegt met een tweede producent in zee te gaan, omdat het niet van een leverancierafhankelijk wil zijn. Motorola blijft tot eind 2003 wel de grootste toeleverancier van AT&T. Een woordvoerder van het kabelconcern ontkent dat Motorola de vraag niet alleen aankon. Tot nu toe heeft AT&T ruim twee miljoen opzetkastjes verkocht. Het bedrijf verwacht onder zijn 28 miljoen klanten in de Verenigde Staten nog veel meer te kunnen afzetten. Vorig jaar werd bij Microsoft software voor 10 miljoen opzetkastjes besteld.

De grote vraag naar opzetkastjes werd een paar jaar geleden al voor­speld door het toenmalige bestuurslid van Philips, Roel Pieper. De gedoodverfde opvolger van Cor Boonstra wilde daarom de capaciteit snel uitbreiden en stuurde begin 1999 aan op overname van het Amerikaanse bedrijf General lnstrument. De prijs voor de producent van opzetkastjes van $ 4,5 mrd vond Boonstra te hoog. Het mislukken van de transactie zou het vertrek van Pie­per hebben ingeleid. Pieper was een groot voorstander van overname door Philips van internetgerelateerde bedrijven. Behalve naar General lnstrument zou Philips ook hebben gekeken naar Scientific At­lanta, eveneens producent van opzetkastjes.

De ironie wil dat een halfjaar nadat Philips was afgehaakt bij General Instrument, Motorola het bedrijf overnam voor een bedrag van $ 11 mrd. De opzetkastjes bieden naast internet de mogelijkheid video's op bestelling te zien. Ook kan een uitzending op een zelfgekozen tijdstip nog een keer worden bekeken. De naam opzetkastje verwijst ernaar dat het apparaat op de televisie moet worden geplaatst.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl