Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 15 augustus 2000 Vrijwel alle ziekenhuizen op internetdatabank

AMSTERDAM - Meer dan 90% van alle ziekenhuizen werkt inmiddels mee aan de landelijke databank voor wachttijden. Dat blijkt uit de jongste gegevens van ziekenhuisvereniging NVZ. Volgens de jongste peiling verstrekken slechts 8 van de bijna 100 ziekenhuizen geen openbare wachtlijstgegevens. Van die 8 zitten er 4 in een begeleidingstraject van bureau Prismant. Met deze cijfers is de recente kritiek van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) achterhaald. Dit weekeind haalde zij uit naar ziekenhuizen die geen wachtlijstinformatie verstrekken. Zij riep de patiŽntenorganisaties op om daarover meer kabaal te maken.

Volgens Borst, die zich baseerde op verouderde informatie, gaf 1 op de vier ziekenhuizen nog steeds geen wachtlijstinforma≠tie aan de databank op internet. Daarvoor zijn diverse verklaringen. 'Sommige ziekenhuizen hebben niet de ict-capaciteit om dit te kunnen', aldus de woordvoerster van ziekenhuisvereniging NVZ. De NVZ heeft het initiatief genomen tot de publicatie van de wachttijd gegevens op internet. De Organisatie hoopt dat zoveel mogelijk ziekenhuizen zich bij het initiatief zuilen aansluiten. 'Transparantie is heel belangrijk', aldus de NVZ.

Borst denkt na over het wettelijk vastleggen van maximale wachttijden in de ziekenhuizen. 'PatiŽnten moeten duidelijk weten waar ze recht op hebben. Wat dat betreft ben ik zeker niet tegen een wettelij≠ke regeling', aldus de minister in een interview met VWS-bulletin.

Borst wil eerst weten wat de nadelen van vastleggen bij wet zijn. De partijen in de gezondheidszorg spraken eerder streefnormen af voor maximale wachttijden. PatiŽnten moeten binnen vier weken terechtkunnen bij een specialist. Rond de 80% van de patiŽnten moet er binnen 3 weken terechtkunnen.

In hetzelfde VWS-bulletin geeft Borst aan dat ze meer geld aan de ziekenhuizen wil geven. Het tarievenorgaan CTG gaf onlangs het groene licht voor het in dienst nemen van extra specialisten. Borst haalt het voorbeeld aan dat chirurgen werkloos zijn omdat ziekenhuizen onvoldoende geld hebben om hen aan te nemen. 'Dat is natuurlijk belachelijk gezien de lange wachttijden, het moet dan ook veranderen. Daarom ga ik het besluit van het CTG goedkeuren en zullen de ziekenhuizen meer budget moeten krijgen. Ik heb goede hoop dat het kabinet hier in augustus mee akkoord gaat', aldus de minister van VWS.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl