Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 15 augustus 2000 Verzet tegen concentratie op kabelmarkt

GRONINGEN Vijftien middelgrote kabelbedrijven blokkeren verdere concentratie op de Nederlandse kabelmarkt. Ondanks herhaald aandringen weigeren ze zich te verkopen aan de grote kabelaars UPC/Multikabel, Essent en Casema of aan buitenlandse partijen.

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs de middengroep van lokale en regionale kabelexploitanten. Het verzet tegen vervreemding van aandelen, vaak in handen van een bewonersstichting of gemeente, past in de recente, meer terughoudende opstelling van de overheid tegenover privatisering. Zo is verkoop van de Nederlandse Spoorwegen afgeblazen en heeft politiek Den Haag een stokje gestoken voor overdracht van de waterbedrijven aan de markt.

Het kabelonderzoek van deze krant betreft negentien ondernemingen met 10.000 tot 137.000 aansluitingen. Zij komen direct na de grote drie. Gezamenlijk met nog een aantal 'lilliputterbedrijven' (500 tot 10.000 aansluitingen), telt de middengroep ruim 600.000 aansluitingen, goed voor 10% van het totaal. Uitgaande van recente verkopen is dat marktaandeel zo’n ƒ 1,2 mrd tot ƒ 1,8 mrd waard. De blokkade van aandelenverkoop is vervelend voor de kabelgiganten omdat ze witte vlekken in het werkgebied houden. Met name voor zaken als fysiek onderhoud werkt dat kostenverhogend. Ook kan minder efficiencywinst worden gehaald.

Slechts vier van de ondervraagde kabelbedrijven (Alkmaar, Brunssum, Amstelland en Oss) overwegen verkoop. Bij de andere vijftien is vooral 'nee, nooit’ het antwoord. 'Waarom zouden we verkopen, wij zijn goedkoper en beter’, zo vat Jan Tillema, voorzitter van het Veendammer kabelbedrijf (11.400 aansluitingen), de stemming onder de kleinere kabelaanbieders samen. Hij wijst op omlig­gende gemeenten als Hoogezand Sappemeer en Menterwolde, waar multinational Essent (150 maal meer aansluitingen) het kabelnet exploiteert. 'Daar ligt niet overal glasvezelkabel, terwijl dat bij ons wel het geval is.' Kenmerkend vindt de kabelvoorzitter de situatie in het lintdorp Bor­gercompagnie, dat tot drie gemeenten behoort. 'Wij hebben daar iedereen op het grondgebied van Veendam op het kabelnet aangesloten Essent doet dat niet.

Bij hen zijn het nog onrendabele gebieden. Ondanks de geringe grootte hebben de meeste ondervraagde bedrijven de modernste techniek in huis. Vele bieden ook breedbandinternet aan. Ze krijgen daarbij hulp van de Finse multinational Sonera. Deze richt zich op de kleinere bedrijven met internetproducten, daartoe gedwongen omdat de grote kabelbedrijven geen andere toestaan op hun netten. Overigens zijn de groten vanaf 2002 door een wetswijziging verplicht om hun kabelnetten ook voor de concurrentie open te stellen.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl