Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 augustus 2000 Werknemer wil kiezen tussen vrije dag of geld

ZOETERMEER - De meeste werknemers willen zelf kunnen kiezen of ze meer of minder werken. Jonge werknemers en mensen met een laag inkomen willen vaak langer werken en meer geld zien. Tweeverdieners en hoger opgeleiden kiezen voor korter werken en willen daar wel wat voor inleveren. Dat concludeert Abvakabo FNV in een onderzoek naar keuzemogelijkheden  in  de CAO. Ook het sparen van dagen voor een extra lange vakantie is populair.

Abvakabo FNV heeft het afgelopen jaar steeds meer CAO's afgesloten met keuzemogelijkheden voor werknemers. Afspraken om vrije dagen te verkopen of te kopen werden gemaakt voor de werknemers bij Defensie, de energiebedrijven, de rijksambtenaren en het onderwijs. De vakbond voor de ambtenaren, de zorg en een aantal geprivatiseerde overheidsinstellingen, wil in de toekomst meer individuele mogelijkheden afspreken in alle cao’s.

Lange vakantie

Vooral het sparen voor een langere vrije periode  spreekt veel werknemers (60 procent) aan. Het merendeel wil deze periode gebruiken voor een lange vakantie. Een veel kleiner percentage gebruikt deze 'vakantie' voor studeren of het zorgen voor ouders of kinderen. Doordat werknemers bij verlofsparen tijdelijk meer uren gaan werken verwacht CAO-coördinator Guus van Huygevoort op korte termijn en groei van het arbeidsvolume. ,,Op de langere termijn is het natuurlijk geen oplossing voor de krappe arbeidsmarkt." Mensen zijn dan langere tijd vrij.

Ook populair is het kopen van extra vrije dagen. Zo’n 45 procent van de werknemers overweegt extra dagen bij te kopen als de CAO die mogelijkheid biedt. Een kleiner aantal werknemers (37 procent) wil juist vrije dagen verkopen tegen extra loon. Hiervoor voelen vooral twintigers zonder kinderen en mensen met een lager inkomen.

Genuanceerder

Volgens onderzoekster Kea Tijdens van het Amsterdams Instituut  voor Arbeidsstudies (Aias), dat het onderzoek verrichtte, liggende cijfers 'iets genuanceerder'.  ,,Een deel van die laatste groep wil vooral uitbetaald worden voor de uren die ze toch al werken", aldus Tijdens. ,,Compenseren komt er meestal niet van, dus dan maar geld. Maar eigenlijk willen ze ook graag korter werken." Hoewel werknemers steeds meer  keuzes willen, plaatsen sommigen ook kanttekeningen bij de invoering van een CAO-à-la-carte.  Een  veertigjarige ambtenaar bij de gemeente zegt de indruk te hebben dat 'de keuzemogelijkheden er uitsluitend voor de werkgever zijn'. Ook de leden van FNV Bondgenoten zijn bezorgd dat werkgevers de arbeidsvoorwaarden op deze manier naar hun hand zullen zetten. Toch gingen ze begin dit jaar akkoord met meer keuzemogelijkheden in de CAO.

Abvakabo is niet bang dat werkgevers met de CAO-à-la-carte in de hand, aan de 36-urige werkweek gaan knagen. ,,Werknemers willen vooral korter werken en niet langer. We blijvende 36 uur hanteren", aldus Van Huygevoort.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl