Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 augustus 2000 'Winkelen via internet maakt mensen dakloos'

DEN HAAG - Het gaat zo goed met Nederland dat het aantal  daklozen  explosief stijgt. De welvaart verleidt steeds meer tot het kopen op de pof. Velen bezwijken daardoor onder een enorme schuldenlast en komen op straat te staan. Dat concludeert het Leger des Heils in zijn jaarverslag.

Het aantal daklozen dat zich bij het Leger des Heils meldt is vorig jaar met veertien procent toegenomen tot 14.533. Nederland telt naar schatting ongeveer zestigduizend daklozen. Steeds meer vrouwen kloppen bij het Leger des Heils aan. In 1999 was één op de vier hulpbehoevenden vrouw. In de leeftijd tussen 16 en 22 jaar is één op de drie vrouw. De groep minderjarigen die tijdelijk geen dak boven het hoofd heeft is ook fors gestegen:

1269 in 1999 tegen 381 in 1995. Het aantal zwerfjongeren dat wordt opgevangen is sinds 1995 verdubbeld tot 1315.

Luitenant-kolonel C. Voorham van het Leger des Heils wijt de enorme groei van het aantal daklozen aan de consumptiemaatschappij.  ,,Onze samenleving is zo gericht op werk, succes en geld dat mensen die vinden dat ze daar niet goed in mee kunnen, zich diep in de schulden steken. Ze lenen voor auto's, huizen of verre vakanties. Of ze kopen op krediet."

Valkuil

Naast bekende postorderbedrijven, blijkt vooral internet een nieuwe valkuil. ,,Je kunt eindeloos bestellen zonder te betalen. Totdat de deurwaarder aanbelt en duidelijk wordt dat schuld op schuld is gestapeld. Dan kunnen mensen heel diep vallen", weet Voorham. Amsterdammer R. Blom, die onderzoek deed naar faillissementen, surseance en schuldsanering, concludeert dat de florerende economie een keiharde keerzijde heeft. ,,Iedereen die dat wil, heeft morgen vijftigduizend gulden in handen. Geen enkel probleem. Maar dan het terugbetalen. Sommigen nemen nog een lening en voor ze het weten zijn ze het ene gat met het andere aan het vullen en uiteindelijk ruïneert de schuldenlast hun leven."

Volgens Blom werden in de eerste zeven maanden van dit jaar al bijna evenveel schuldsaneringen behandeld door de rechter als in heel 1999. ,,Zo'n vijfduizend mensen zijn dit jaar al voor zo'n sanering in aanmerking gekomen. Dat betekent dat ze drie tot vijf jaar van een minimumloon moeten leven en dat de rest naar de schuldeisers gaat. Omdat de meeste mensen met problematische schulden een lage opleiding en ook weinig inkomen hebben, gaande eisers altijd de boot in." Blom heeft berekend dat de schuldeisers dit jaar drie miljard gulden mislopen.

Probleem

,,De consument wordt amper beschermd tegen het risico zich diep in de schulden te steken", zegt Blom. ,,De bonafide instellingen melden elk krediet bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Daar kunnen ze kijken of iemand al leningen heeft uitstaan. Op basis van die informatie kan een bank besluiten iemand geen lening te geven. Het probleem zit bij de slechte geldaanbieders. Die melden niets en verstrekken makkelijk een lening zonder na te gaan of iemand al schulden heeft. Tegen die situatie is nu niets te doen, want het is niet in strijd met de wet."(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl