Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 09 augustus 2000 Bemiddeling voor WAO 'er neemt sterk af

AMSTERDAM - Arbeidsongeschikten hebben in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder bemiddelingstrajecten aangeboden gekregen. De uitvoeringsinstanties van de WAO kochten ruim 30% minder trajecten in dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dat blijkt uit het 'Kwartaaloverzicht arbeidsongeschiktheid' van het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv). De uitvoeringsinstellingen GAK, GUO en Cadans hebben in te drie maanden van dit jaar reÔntegratietrajecten' ingekocht voor arbeidsongeschikten. Een kwartaal eerder waren dat er nog 13.144. Omdat de cijfers van uitvoeringsinstellingen Sfb en Uszo onvolledig zijn, zijn die niet in deze vergelijking meegenomen. Alle drie categorieŽn arbeidsongeschikten - werknemers, zelfstandigen en jong gehandicapten kregen minder hulp aangebonden om aan een baan te komen. De afname van het aantal reÔntegratietrajecten staat in schril contrast met de gestage groei van het aantal arbeidsongeschikten. On≠danks pogingen van het kabinet het aantal arbeidsongeschikten terug te dringen, is dit aantal in een jaar tijd gestegen met 2,6% naar 924.100 in mei van dit jaar.

Een woordvoerder van het Gak noemt het 'een puur boekhoudkundig verschil'. Vanaf dit jaar hanteert het Gak 'een ander systeem van administreren'. Daarom is eind 1999 'schoon Schip gemaakt'. De circa 4000 lopende trajecten uit 1998 zijn daarom volgens de woordvoerder eind 1999 opnieuw ingevoerd. Onlangs bleek uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken dat de reÔntegratie van arbeidsongeschikten weinig resultaat oplevert. De 60.000 pogingen in 1998 en in1999 om arbeidsongeschikten aan werk te helpen, heeft slechts in 5000 gevallen succes gehad. Er is É 240.000 per succesgeval uitgegeven.

Uit het Lisvrapport blijkt dat ook andere instrumenten om arbeidsongeschikten aan werk te helpen minder zijn ingezet. Het gaat onder meer om budgetten voor werkgevers voor plaatsing of herplaatsing van arbeidsongeschikten en om voorzieningen voor werknemers zelf. In totaal zijn in de maanden januari tot en met maart 2000 - 10.140 verschillende reÔntegratieinstrumenten ingezet, tegen 12.960 een kwartaal eerder.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl