Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 09 augustus 2000 Belastbare waarde van woningen stijgt explosief

AMSTERDAM - De belastbare waarde van huizen is in vijfjaar gemiddeld met 60% gestegen. De waardestijging van bedrijfspanden is met 10% veel bescheidener gebleven, zo blijkt uit de eerste, nog vertrouwelijke gegevens over de nieu≠we taxatie van woningen en bedrijfspanden die de gemeenten dit jaar hebben uitgevoerd voor de onroerendezaakbelasting.

De forse waardestijgingen maken het moeilijk voor gemeenten en kabinet om huiseigenaren volledig te compenseren. Belangenorganisaties houden de overheden scherp in de gaten. Politieke afspraken verbieden de rijksoverheid en de gemeenten om te profiteren van de waardestijgingen. Waardestijgingen moeten worden gecompenseerd door lagere tarieven. De getaxeerde waarde is de basis voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting en voor het huurwaardeforfait, het bedrag dat de huiseigenaar voor de inkomstenbelasting moet opgeven. Het huurwaardeforfait mag alleen omhoog met de huurstijging en de onroerendezaakbelasting met de inflatie. In dure regio's, met name in de grote steden, is de stijging nog enkele tientallen procenten hoger. De laatste taxatieronde voor de Wet Onroerende Zaken (WOZ) dateert van 1995. Een aantal gemeenten werkt nog met oudere taxaties en een ophogingspercentage.

Eerder al bleek uit uitlatingen van de toezichthoudende Waarderingskamer dat het huurwaardeforfait moet dalen van 1,25% nu naar 0,9 Ť 1%. Staatssecretaris Bos van FinanciŽn verwacht pas eind dit jaar het definitieve huurwaardeforfait te kunnen vaststellen omdat dan de huurstijging bekend is. De meeste gemeenten stellen binnenkort hun begroting voor volgend jaar op.

Net als het Rijk hanteren de gemeenten voor de onroerendezaakbelasting een percentage van de WOZ-waarde. Voor de gemeenten is een nieuwe Wet in de maak. Die moet het hen mogelijk maken zeer uiteenlopende tarieven te hanteren voor woningen en bedrijfspanden. Nu is de regel dat het tarief voor bedrijfspanden ten hoogste 20% hoger mag zijn dan dat voor woningen. Met een gemiddelde stijging van 60% voor huizen en slechts 10% voor bedrijfspanden, zouden de gemeenten onvoldoende bij de bedrijven kunnen ophalen om de tariefsverlaging voor woningen te compenseren.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl