Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 07 augustus 2000 Internet forceert boekhoudstandaard

AMSTELVEEN - Internet dwingt een revolutie af in de financiële presentaties van ondernemingen. Straks rapporteren de bedrijven wereldwijd volgens dezelfde standaard. Wat de politiek de afgelopen 25 jaar niet gelukt is, lijkt door krachten uit de markt in sneltreinvaart gerealiseerd te worden: één handzaam model waarin het bedrijfsleven zijn financiële prestaties giet. Van Amsterdam tot New York van Reykjavik tot Peking. Straks kan iedereen de resultaten van ondernemingen lezen die volgens dezelfde systematiek zijn opgebouwd.

En dat is bijzonder. Tot nu toe kent ieder land zijn eigen boekhoudregels en eigenaardigheden. Als klap op de vuurpijl zijn de balans en resultatenrekening dermate vormvrij dat de vergelijkbaarheid van prestaties ver te zoeken is. Voor de beleggingsanalist vertegenwoordigt het vergelijkbaar maken van resultaten de hoofdmoot van zijn werkweek. Daar kan nu verandering in komen. De Amerikaanse branchevereniging van accountants heeft cruciale marktpartijen om zich heen verzameld die zich committeren aan één type winst- en verliesrekening en één type balans en kasstroomoverzicht op internet.

Onder de deelnemers zitten grote accountantskantoren als KPMG, Ernst &Young en PCW.Technologische expertise wordt onder meer geleverd door Microsoft, Oracle, SAP, IBM en Great Plains. Daarnaast doen dataleveranciers als Reuters en Standard & Poor’s mee. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC vaart mee in het bootje.

Volgens Philip WaIlage van KPMG haalt de Internetstandaard, XBRL genaamd, veel handwerk weg. 'Straks kijk je naar de cijfers van een onderneming op Nederlandse boekhoudgrondslagen. Met één druk op de knop rollen dezelfde cijfers op Amerikaanse grondslagen uit de printer.' De grote softwaremakers die bij het project betrokken zijn, zullen de standaard in hun software gaan verwerken, terwijl de accountants de rapportagestandaard zullen propageren bij hun klanten. Die zijn er volgens Wallage ook bij gebaat. 'Nu moeten ondernemingen meerdere verslagen maken voor bijv. de fiscus e.d. De bedrijven kunnen dan hun financiële data centraal invoeren en hoeven dat dan maar één keer te doen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl