Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 07 augustus 2000 'Kabelmiljoenen' gaan aan neus van Texel voorbij

DEN HELDER/TEXEL - De overname van kabelmaatschappij Multikabel door het Duitse bedrijf PrimaCom levert Den Helder dik 24 miljoen gulden op. Het gaat om miljoenen extra omdat PrimaCom een fors bedrag betaalt per aandeel Multikabel. Texel grijpt als enige Noordkopgemeente naast de miljoenen guldens. In het bedrag zijn ook de aandelen verdisconteerd die de gemeente heeft in de houdstermaatschappij Gasbedrijf Kop van Noord-Holland (GKNH), het moederbedrijf van Multikabel. Aanvankelijk gingen de gemeenten er vanuit dat elk aandeel dat zij in Multikabel hebben, een waarde zou vertegenwoordigen van ƒ 150.000. Maar het Duitse PrimaCom betaalt liefst ƒ 260.000 per aandeel. De tien aandelen die Den Helder in het kabelbedrijf heeft leveren de gemeente dus 2,6 miljoen gulden op.

Ook Woningstichting ontvangt voor haar tien aandelen zo'n bedrag. Van het geld dat de aandelen van de Gaskop opbrengen, krijgt Den Helder nog eens 21,6 miljoen. Welke leuke dingen de gemeente daar allemaal van wil gaan doen, zal de gemeenteraad moeten bepalen, zegt gemeentevoorlichtster J. van der Burg.

Anna Paulowna strijkt voor haar 24 aandelen Multikabel liefst ƒ 6.240.000 op. ,,Dit is voor ons zonder meer gunstig", zegt loco-gemeentesecretaris J.Doorenspleet. ,,De financiële positie van Anna Paulowna is niet geweldig. Wellicht dat de verhoging van de onroerendzaakbelasting nu niet hoeft door te gaan. Ik heb niet de indruk dat wij nu meteen gaan potverteren." De aandelen Gaskop leveren Anna Paulowna opnieuw miljoenen op. Hoeveel is nog niet bekend. De gemeente Texel ziet met lede ogen toe hoe andere gemeenten in de regio garen spinnen bij de verkoop van hun aandelen Multikabel. ,,We hebben ons niet in de handen gewreven en gaan dat ook niet doen", zegt woordvoerder M. Oosterdijk. Het waddeneiland heeft geen enkel aandeel in het kabelbedrijf en welgeteld één aandeel in het Gasbedrijf. Over het basisaandeel GKNH ontvangt het eiland, volgens afspraak met het gasbedrijf, geen dividend. Oosterdijk zegt niet te weten hoeveel dat aandeel opbrengt bij de verkoop van de aandelen Multikabel die de houdstermaatschappij bezit. Eén ding weet hij zeker: ,,Zoveel kan het nooit zijn."(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl