Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 02 augustus 2000 Aandeelhouders Multikabel voor overnamebod

ALKMAAR - De Noord-Hollandse kabelmaatschappij is in principe akkoord gegaan met een overname door de Duitse branchegenoot PrimaCom. Maandag heeft de beoogde nieuwe eigenaar een eindbod gedaan, dat ruimschoots tegemoet komt aan de gewenste opbrengt voor de gemeenten aandeelhouders. Dat bedrag zou 260.000 gulden per aandeel zijn, aanzienlijk meer dan de eerder aangehouden rekenvoorbeelden van 150.000 gulden per aandeel. Volgens zegslieden bij verschillende gemeenten betalen de Duitsers 900 miljoen gulden voor Multikabel. Directeur J. Molenkamp van Multikabel bevestigt dat er een principeovereenkomst bestaat, maar ontkent dat de koopsom 900 miljoen gulden bedraagt.

Opbrengst. ,,Mensen kunnen niet rekenen. Dat kom ik wel vaker tegen. Behalve bezittingen heeft een onderneming ook schulden. Die moeten er eerst nog vanaf." De opbrengst van 260.000 per aandeel voor de deelnemende gemeenten noemt hij 'een juiste indicatie'. PrimaCom is in Duitsland genoteerd aan de effectenbeurs. Met hen hebben wij afgesproken dat wij geen overnamebedrag bekend zuilen maken." De in Multikabel deelnemende gemeenten zal dat worst zijn. Met hen is een minimaal bedrag afgesproken van 2000 gulden per aansluiting op basis waarvan zij zullen instemmen met de verkoop van Multikabel. De meesten hadden zich al eerder in de handen gewreven bij het richtgetal van 150.000 gulden per aandeel. Dat wordt dus aanzienlijk meer. Op basis van de uitstaande gemeenteaandelen komt er dit jaar en in 2001 in totaal 343 miljoen gulden vrij.

Grootaandeelhouders in Multikabel zijn NUONENW (26,5 procent) en de houdstermaatschappij GKNH (34,5 procent). Zij vertegenwoordigen samen 61 procent van de 2015 uitstaande aandelen. Behalve de deelnemende gemeenten uit het noordelijk deel van de provincie zijn enkele woningbouwverenigingen belanghebbende. Hun aandeel bedraagt 160 stuks. Behalve direct aandeelhouder in Multikabel zijn gemeenten ook aandeelhouder in GKNH, die een waarde vertegenwoordigt van circa 180 miljoen gulden. De 'directe' aandelen in Multikabel worden vermoedelijk nog dit jaar ten gelde gemaakt. Volgens gemeentebronnen zal houdstermaatschappij GKNH volgend jaar ontbonden worden, waarna ook hier de Multikabelgelden vrij zullen komen. De belangrijkste aandeelhouder van GKNH is de gemeente Alkmaar met 799 aandelen. Dit is goed voor een richtbedrag van 31 miljoen gulden. Dit is aanzienlijk meer dan het dividend van bijna 970.000 gulden dat vorig jaar aan de gemeente werd uitgekeerd. Alkmaar participeert overigens niet direct in multikabel, zodat de gemeente pas volgend jaar zal cashen.

Grootverdiener De gemeente Heerhugowaard is met 103 aandelen in Multikabel nog dit jaar grootverdiener. Het belang vertegenwoordigt een waarde van ruim 26,7 miljoen. De top drie wordt gecompleteerd door Heiloo (18,5 miljoen gulden) en de gemeente Stedebroec (13 miljoen). Via GKHN komt daar volgend jaar, na liquidatie, voor Heerhugowaard nog eens 12,5 miljoen bij, voor Heiloo 7 miljoen en Stedebroec 6 miljoen gulden. Andere grootverdieners in GKNH zijn volgend jaar Den Helder met 21,6 miljoen en de gemeente Hoorn, die nog 20 miljoen gulden te goed heeft.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl